Beskedet innebär att kommunen börja informera om de kommande gymnasieutbildningarna redan under gymnasiemässan i Norrköping i november.
– Jag är inte särskilt förvånad. Beskedet har funnits med som ett tänkbart scenario hos oss. Idag när CNG ännu en gång har fått nej så fortsätter kommunen med att driva programmen i nya Bildningen från och med höstterminen 2015. Bollen ligger hos CNG i den här frågan. Just nu har vi ett fungerande samarbete och det påverkar inte eleverna som går i vår verksamhet, berättar Karin Olanders, kultur- och bildningschef, Finspångs kommun.
Curt Nicolin Gymnasiet (CNG) ansökte om att få starta gymnasieprogram inom natur, samhäll samt bygg- och anläggning till hösten 2014 i den nya gymnasieskolan på stationsområdet.
NT skrev i september förra året att Skolinspektion sade nej på grund av att kommunen är delägare/aktieägare i Curt Nicolin Gymnasiet. Kommunen tog bort de aktuella utbildningarna på Bergska skolan till höstterminen 2013. Året innan hade kommunstyrelsen fattat sitt beslut med motiveringen av allt för få sökanden under en längre period.
Skolinspektionens beslut upprörde CNG. Framför allt för att Skolinspektionen inte ansåg att ägareförhållandena – kommunen (49 procent) och en rad industriföretag med Siemens i spetsen (51) bidrar till kvalitetén i undervisningen för de gymnasieprogrammen. Att Förvaltningsrätten inte heller köper CNG:s argument minskar knappast irritationen.
– Jag och styrelsen ska läsa domen och överväga hur vi ska gå vidare. Det viktigaste är att det i slutänden blir bra för eleverna, förklarar Magnus Schenström, vd CNG.