Ojämlika löner ska tas bort
Löneskillnader på grund av kön ska utjämnas bland kommunens anställda. Det är ett av måleni nästa års jämställdhetsplan.
17 mål på både lång och kort sikt samt 23 konkreta åtgärder finns listade för 2006.
Ett huvudstråk handlar om lönerna. "Löneskillnader som har sin grund i könsmässiga förhållanden ska vara utjämnade inom tre år", står det i planen.
- Vi har avsatt pengar i nästa års budget för det arbetet, säger Stig Andersson.
Lönevågen instrument
Men hur mycket det kan komma att kosta att skapa jämställda löner har han inte helt klart för sig. Först ska löneskillnader mellan yrkesgrupper som har lika eller likvärdiga arbeten kartläggas. Till sin hjälp har kommunen instrumentet Lönevågen som introducerades 2004 men inte är i full drift förrän i början av nästa år.
När det gäller mäns och kvinnors löner inom samma yrken verkar det inte behövas några insatser för jämställdheten.
- Vi har inte sett att det finns några uppenbara skillnader inom en grupp. Där är lönerna påfallande lika, säger kommunens personalchef Ingrid Lindbom.
Träning på arbetstid
Hon pekar på en annan nyhet i årets jämställdhetsplan. Det handlar om att låta en eller flera kvinnligt dominerade arbetsplatser på prov få träna på arbetstid, eller som det heter i planen få "anpassad friskvård". Effekterna både på personalen och på kommunens ekonomi ska sedan utvärderas.
- Friskvård på arbetstid är en fråga som diskuterats mycket, säger Ingrid Lindbom.
Ökad sysselsättning
Det man kan se är att den manligt dominerade Räddningstjänsten, där de anställda har lagligt stöd för sin fysiska träning, samtidigt har hög frisknärvaro.
Samtidigt finns en stor grupp kvinnor inom vården som skulle kunna förebygga arbetsskador med träning.
Vilka enheter som kommer att få pröva och utvärdera "anpassad friskvård" på arbetstid är inte bestämt än.
Förutom att utjämna könsbaserade löneskillnader finns ytterligare två huvudteman som går som en röd tråd via olika åtgärder i 2006 års jämställdhetsplan: Ökad sysselsättningsgrad och Ökad hälsa/minskad ohälsa bland kvinnorna.
KF har sista ordet
Jämställdhetsplanen godkändes utan invändningar av politikerna i kommunstyrelsen i måndags. Men det är fullmäktige som har sista ordet innan planen blir klar att tas i bruk.
- Jag tycker att den ser klart mycket bättre ut än tidigare år, säger Elisabet Rehn (v) som aktivt drivit jämställdhetsfrågan under flera år.
Inom vänsterpartiet är man nöjd med att ha fått gehör för sina krav på tidssatta mål och friskvård på arbetstid för kvinnor. Nu handlar det bara om att det avsätts tillräckligt med pengar i budgeten för att genomföra åtgärderna, menar hon.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!