Oönskade vårtecknet: "Alla hundägares stora rädsla"

Huggormens gift kan vara livsfarligt för hundar.
Det väcker oro bland hundägare när ormen kryper fram under våren.
– Det gäller att vara extra vaksam och alert, berättar hundägaren Lena Brungs.

"Jag är jätteorolig. Nu när vi är ute och gå på våren skannar jag av miljön hela tiden för att hålla koll", säger Lena Brungs.

"Jag är jätteorolig. Nu när vi är ute och gå på våren skannar jag av miljön hela tiden för att hålla koll", säger Lena Brungs.

Foto: Samuel Sääf

Finspång2025-04-11 21:30
  • Våren innebär att huggormen vaknar ur sin vinterdvala, vilket skapar oro bland hundägare då ormens gift kan vara livsfarligt för hundar.
  • Hundägaren Lena Brungs delar sin oro och berättar om en nära missad händelse med sin rottweiler Nixie och en huggorm under en promenad.
  • Michael Norén, biolog på Naturhistoriska Riksmuseet, lugnar hundägare genom att förklara att huggormar sällan injicerar gift vid bett, men rekommenderar ändå att kontakta en veterinär vid misstanke om huggormsbett.

Våren är här och för många människor är den efterlängtad, men våren innebär också att huggormen kryper fram ur sin vinterdvala. Något som utgör en fara för de hundar som nosar i gräs och buskar. 

– Jag är jätteorolig. Nu när vi är ute och går på våren skannar jag av miljön hela tiden för att hålla koll. Det känns som att jag alltid måste vara på tå, berättar Lena Brungs, hundägare.

Lena Brungs tillsammans med rottweilern Nixie.
Lena Brungs tillsammans med rottweilern Nixie.

Oron var nära att bli verklighet när Lena tillsammans med sin rottweiler Nixie var ute på promenad nära Viberga i Finspång. Lena släppte blicken från hunden en kort stund innan hon upptäckte att Nixie var i fara.

– Jag såg hur ormen hade rest sig upp, redo att attackera. Då ryckte jag till mig Nixie. Jag fick en mindre hjärtklappning, men som tur var fick jag bort henne och då kunde jag lugna mig, berättar Lena.

Huggormen reste sig, redo att attackera Lena Brungs hund Nixie.
Huggormen reste sig, redo att attackera Lena Brungs hund Nixie.

Promenader i skogen är extra riskfyllda eftersom ormarna trivs bäst där. Lena känner flera som inte vågar ta sig ut, men själv försöker hon att inte känna sig begränsad.

– Där gäller det att vara extra vaksam och alert på ett helt annat sätt, men Nixie tycker om det så mycket och det gör jag också.

Eftersom att Nixie är en större hund är huggormens bett mindre farligt.
Eftersom att Nixie är en större hund är huggormens bett mindre farligt.

Huggormens gift kan vara livsfarligt för hundar, men vanligtvis leder bett till njur- och leverskador som går över med vila och medicinering. Bett i ett ben eller en tass är ofta allvarligare än ett bett i nosen. När hunden går på benet gör blodcirkulationen och musklernas aktivitet att giftspridningen påskyndas. 

– Vi har börjat ta med oss en sele när vi är ute och vandrar. Så om något, som till exempel ett huggormsbett, skulle ske kan vi bära henne på ryggen som en ryggsäck för att inte göra det värre.

Lena Brungs tar alltid med sig en sela för att kunna bära Nixie om något skulle hända.
Lena Brungs tar alltid med sig en sela för att kunna bära Nixie om något skulle hända.

Michael Norén, vikarierande jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet, förklarar att även om hunden blivit biten behöver det inte vara någon fara.

– Ser du att hunden blivit biten kan det vara bra att veta att huggormar sällan injicerar gift. Giftet är svårt för dem att framställa, så ibland bits de utan att det blir någon fara för hunden. Oavsett kan det ändå vara bra att kontakta en veterinär, säger han.

Hur märks om hunden har blivit förgiftad?

– Det brukar gå att märka på hunden om den börjar halta eller att det går att se svullnaden. Hunden kan sluta vara aktiv, och till synes må illa. Det gäller att hålla koll på den för att det kan gå utför väldigt snabbt. 

Vad ska ägaren göra om den är orolig för hunden?

– Kontakta en veterinär. Allra bäst är om hunden kan komma in på observation hos veterinären.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!