Planering pågår inför fritidsgårdarnas flytt
De två fritidsgårdarna i Finspång läggs ned och flyttas till skolans lokaler. Vilken skola det blir är ännu inte klart.
Samarbete i positiv anda är vad som gäller nu när fritidsgårdarna ska flytta. Från vänster: Fritidsledarna Annica Nilsson, Hårstorps fritidsgård; Ellinor Sjösten, Nyhemsskolan; Marita Berg-Halvarsson, Grosvadskolan; Lise-Lotte Larsten, områdeschef; Margareta Dahlman, enhetschef på barn och familjeenheten; Christina Gustavsson, fritidsledare, Storängsskolan och Inger Möller, fritidsgårdsföreståndare.
Foto: Fotograf saknas!
Personal från fritidsgårdarna, högstadieskolorna och individ och familjeomsorgen har träffats för att diskutera den förestående flytten av Finspångs två fritidsgårdar.
Under ledning av Lise-Lotte Larsten, områdeschef på humanistiska förvaltningen, fördes diskussioner om flytten från nuvarande lokaler till någon av de tre aktuella skolorna i Finspång. Om det blir Storängsskolan, Grosvadskolan eller Nyhemsskolan som ska inrymma de två fritidsgårdarna är ännu inte bestämt.
Gilla läget
- Nu handlar det om att gilla läget och göra något bra för våra ungdomar, säger Lise-Lotte Larsten och får medhåll av de andra runt bordet.
Det här är den andra träffen sedan beslutet om stängning och flytt kom i februari.
- Det vi ska göra nu, fortsätter Lise-Lotte Larsten, är att tillsammans titta runt på befintliga lokaler i skolorna och sedan lägga fram förslag till våra politiker.
Margareta Dahlman enhetschef vid barn och familjeenheten poängterar:
- Det ligger i tiden att integrera olika aktiviteter i skolan utöver ren utbildning. Vid nybyggnation så anpassas lokalytor för fritidens verksamhet, men Finspångs skolor är inte byggda med det i åtanke, eftersom de har några år på nacken.
Ett öra som lyssnar
Fritidsledarna är viktiga personer för det 50-tal ungdomar som besöker fritidsgården varje dag. Att vara ett lyssnande öra och en vuxen som ger tid för samtal över en smörgås, hör till personalens vardag. Fyra heltidstjänster fördelade på fem anställda driver runt verksamheten. Inger Möller, föreståndare för fritidsgårdarna på Nyhem och Hårstorp säger:
- Jag är kritisk mot beslutet men vi har inte något val. Så vi måste arbeta positivt och gemensamt inför förändringarna. Att tvingas flytta in i skolan kan leda till en jobbig period för våra ungdomar och det kommer att ta ett tag att acceptera flytten, tror jag. Ovälkomna förändringar är alltid svåra i början.
Än finns det tid kvar att planera och diskutera. Om fyra månader ska dock allting vara klart.
- Vi säger så här, ler Lise-Lotte Larsten, vi öppnar NÅGONSTANS i Finspång, NÅGON GÅNG i augusti.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!