Polska förstärker tandvården

Landstingets hårdsatsning på rekrytering av tandläkare ger resultat. I Finspång jobbar polska Katarina Papieczka.

Katarina Papieczka konstaterar att svenskarna har betydligt bättre tänder är polackerna. Men så saknas också förebyggande tandvård i Polen. Här undersöks Katharina Ljungqvist medan Gunvor Didrikson tittar på.Foto: Inger Ramstedt

Katarina Papieczka konstaterar att svenskarna har betydligt bättre tänder är polackerna. Men så saknas också förebyggande tandvård i Polen. Här undersöks Katharina Ljungqvist medan Gunvor Didrikson tittar på.Foto: Inger Ramstedt

Foto: Fotograf saknas!

Finspång2006-10-20 04:00
För två månader sedan bytte Katarina Papieczka Warszawa mot Finspång. Ett stort kliv. Från en storstad till en bruksort. Men det har hon egentligen inte närmare hunnit att reflektera över. Det är för närvande arbetet som tar den mesta tiden. Arbetet som tandläkare på Folktandvården i Finspång. Med tillhörande utbildningar och informationsträffar.
- Visst tvekade jag lite över att flytta, jag har ju hela min släkt i Polen och nästan alla mina grejer där. Men det tar ändå bara 45 minuter att komma hem med flyg, säger hon på god svenska.

Intensivkurs i svenska
Språket har hon lärt sig genom en sex månader lång utbildning, som ingick i landstingets förberedelser för de tandläkare som nappat på erbjudandet att börja arbeta i Sverige. Från början var de runt 15 stycken. Av dem har åtta fullföljt.
Anledningen till att Östgötalandstinget vände blickarna mot bland annat Polen, är bristen på tandläkare i Sverige.
- Så har det sett ut i många år nu, antalet utbildade tandläkare har inte räckt till. Behovet har ökat, exempelvis sedan äldrereformen infördes, säger Gunvor Didrikson, kliniksamordnare på Folktandvården i Finspång.
Särskilt svårt är det att rekrytera till ytterområdena. Städerna lockar mest.
- Som färdig tandläkare kan man ju välja helt var man vill jobba, som läget ser ut nu. Finspång kanske inte är det som lockar mest, tillägger hon.
Men Katarina Papieczka stortrivs redan på sin arbetsplats.
- Här är jättesnäll och hjälpsam personal, säger hon.
Att ha assisterande personal vid sidan om är hon nämligen inte van vid från hemlandet.
- Man gör det mesta själv som tandläkare där, säger hon.

Kommer vid behov
Och det finns fler skillnader. Det svenska tandvårdssystemet är unikt, menar hon.
- I Polen kallar vi inte patienter enligt listor, där kommer man bara om man behöver. Vi använder heller inte röntgen så mycket som ni gör här, bara om det är något särskilt, exemplifierar hon.
Däremot är tandvården fri för barn, även i Polen.
- Men några informationsträffar för föräldrar som ni har här, finns inte. I stället ligger hela ansvaret på föräldrarna, säger hon.
Lönemässigt är det generellt också bättre i Sverige. Men enligt Katarina kan man också tjäna väldigt bra i Polen, om man jobbar privat och har patienter som kan betala för sig.
I tre år ska Katarina Papieczka jobba i Finspång, enligt kontrakt.
- VI hoppas givetvis att hon stannar längre, säger Gunvor Didrikson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om