Miljöenheten iFinspång gjorde i början av november ett oanmält kontrollbesök på en restaurang i kommunen. Miljö- och hälsoskyddsinspektören fann bland annat att rutinen för rengöringen måste bli mer preciserad. Under nästa vecka sker därför en extra kontroll.
Andra brister som uppdagades var svag belysning i omklädningsrummet som försvårar att hålla rent. Ett avlopp i badrummet hade tejpats med silvertejp medan en och samma skärbräda och köksbänk används till både grönsaker och kyckling.
Enligt kontrollrapporten visar samliga golv i lokalen tecken på eftersatt rengöring. Städutrustningen för kök behöver också märkas upp.
Sylvia Lindström är miljö- och hälsoskyddsinspektör i Finspång. Hon känner till problemen.
– Att städa och hålla rent i en restaurang tar tid och den tiden måste man ta sig och sköta.
Andra orsaker till att inspektörerna hittar hygienbrister är slitna lokaler och fel städmetoder.
– Det hjälper inte att ha rutiner nedskrivna på papper om man ändå inte följer dem fullt ut. Restaurangpersonal som till exempel spolar golven varje dag och torkar efter med gummiskrapa har lättare att undvika nedslag än dem som svabbar med mopp, säger hon.
Flertalet anmärkningar från miljöenheten kommer heller inte som någon överraskning för dem som driver uteställena. Innerst inne är man medveten om att städrutinerna brister.
– Vet du inte hur du ska städa eller har fel utrustning och medel så blir det inte rent.