När Region Östergötland ska spara är ett förslag att lägga ner den rehabmedicinska avdelningen på vårdcentrum i Finspång.
– Konceptet är unikt. Hit kommer patienter med olika neurologiska skador. Det kan till exempel röra sig om stroke, Parkinson eller MS. Patienten kommer hit och bor här och tränar fem timmar om dagen i fyra till sex veckor och åker bara hem över helgerna, berättar Karin Turesson, 39.
Tidigare fick patienterna som kommer till avdelningen i Finspång behandling i sina bostäder.
– Det finns mycket forskning på att intensivrehab ger mycket bättre resultat. Här uppnår vi resultat betydligt snabbare än vad man gör inom hemrehab, säger Karin Turesson.
– Det händer att patienter kommer hit i rullstol och efter fyra veckor går de härifrån. Vi har exempel på unga personer som fått en stroke och börjat jobba kort tid efter att de varit här hos oss och tränat hårt, säger fysioterapeuten Alinn Roback, 30.
Mats Wiklund, från Norrköping, drabbades av en omfattande stroke i februari 2021.
– Jag var ute och gick i Vilbergen, där jag bor, när det plötsligt svartnade för ögonen. Det var tur att det hände utomhus, eftersom jag lever ensam. Jag blev förlamad på hela högersidan och kunde inte prata. Läkarna trodde inte jag skulle klara mig, säger 68-åringen när vi träffar honom på hans rum på rehabmedicinska avdelningen i Finspång.
Mats kom ganska snart hem till sin bostad, men var beroende av omfattande hjälpinsatser.
– Jag hade hemtjänst sex gånger på dagen och fyra gånger på natten. Jag behövde hjälp med allting. Jag var som ett kolli och hade blöjor på mig.
Hösten 2021 fick Mats frågan om han var intresserad av intensivrehab på avdelningen i Finspång.
– Jag sa ja direkt, det är det bästa jag har gjort. Det är tredje och sista gången jag är här. Personalen är helt fantastisk och jag skulle inte vara där jag är idag utan deras hjälp. Totalt har jag bott här 16 veckor. Nu klarar jag mig helt själv hemma och kan se både Dolphins och IFK Norrköping igen, säger Mats och skrattar.
Att avdelningen, där han fått så mycket hjälp, föreslås att läggas ner tycker han är vansinne.
– Det är bara här det går att få intensivrehab. Det är inte klokt att det ska läggas ner. Tänk vad pengar samhället sparar när jag klarar mig själv, istället för att ha en massa hemhjälp. Jag har fått många kompisar här bland patienterna och jag har sett vilka framsteg de gör, berättar Mats innan han får stöttning av Alinn och Karin att gå med hjälp av en barr.
Efter några meter pustar Mats ut och säger med ett leende riktat mot Alinn och Karin:
– De är hårda och tuffa på ett bra sätt, så det ger resultat.
Mats Wiklund fortsätter nu sin träning på hemmaplan.
– Jag har massor med träningsredskap i min lägenhet och två mopeder så jag överlever. Men det är skit att den här avdelningen försvinner. Det finns ingen som vinner på det, poängterar han.
Avdelningen har ett stort upptagningsområde med patienter från hela länet och även från Småland. Det finns åtta platser för patienter och där arbetar 14 undersköterskor, tre arbetsterapeuter, tre fysioterapeuter, en logoped och en sjuksköterska.
– Behovet är så stort att vi inte kan ta emot alla som skulle behöva och vill komma hit. Egentligen skulle vi vilja utöka den här satsningen eftersom behovet är så stort. Nu ska det istället läggas ner, vilket känns oerhört tråkigt. Både för oss som jobbar här och patienterna, säger Alinn Roback besviket.
Måndagen13 maj fick personalen på rehabmedicinska avdelningen ett mejl från ledningen för rehab Finspång, där det bland annat står följande: "Vi vill med detta mejl informera er om att politiken har beslutat att stänga ned Rehabmedicinska avdelningen i Finspång". "Utifrån taget beslut och information vi har idag har vi beslutat att avdelningen inte öppnar igen efter sommaren".
När vi under torsdagen 16 maj pratar med Johan Nordén, chef för primärvårdscentrum inom Region Östergötland, är han tydlig med att nedläggningen av rehabmedicinska avdelningen i Finspång rör sig om ett förslag till beslut.
– Ett politiskt beslut kommer att tas i regionens hälso- och sjukvårdsnämnd under andra halvan av juni. Nedläggningen är kopplad till den ekonomiska situationen. Vi har ett underskott på nästan 180 miljoner kronor 2023 som ska hämtas in inom primärvården, säger Johan Nordén och fortsätter:
– Vi har ett stort varselbeting av personal att förhålla oss till. Den här avdelningen i Finspång kom till 2021 och genererar ett beting på 17 anställda. Vi har bedömt att vi inte kan lägga det betinget på någon annan avdelning inom primärvården.
Hur mycket sparar ni på att lägga ner rehabmedicinska avdelningen i Finspång?
– Det ger en årlig besparing på 15 miljoner kronor.
Johan Nordén håller med om de anställdas upplevelse att satsningen i Finspång har varit lyckad.
– Ja, så är det. Det är en jättefin verksamhet. Men det är oerhört tuffa sparkrav som drabbar verksamheter som vi egentligen vill behålla om ekonomin sett bättre ut, säger han.
Vad händer med patienterna som behöver den här vården framåt?
– Vi backar tillbaka till hur det var innan den här avdelningen skapades 2021. Det finns en rehabmedicinsk avdelning på Universitetssjukhuset i Linköping och en hel del rehabilitering måste ske inom hemsjukvården.
Jobbar avdelningen i Linköping på samma sätt med patienterna som avdelningen i Finspång?
– Nej, arbetssättet som vi använt oss av i Finspång är unikt för den avdelningen med intensivrehab, säger Johan Nordén.
Personalen på avdelningen i Finspång blir förvånade när vi berättar för dem att det rör sig om ett förslag till beslut om nedläggning.
– Det stämmer inte med den information vi fått och att vi ska planera för en nerläggning och inte ta emot fler patienter. Vecka 25 ska vi ha ut den sista patienten och inte öppna igen efter sommaren. Det är informationen vi fått från våra chefer, säger Alinn Roback.
– Så sent som förra fredagen hade vi en utvecklingsdag hur vi ska jobba framåt under hösten. Det här känns så snopet och meningslöst, tycker Karin Turesson.
Det är en sammansvetsad grupp som startat avdelningen och arbetar på rehabmedicinska avdelningen i Finspång.
– Ja, verkligen. Det är världens bästa jobb. Jag flyttade till Finspång bara för att chansen fanns att bygga upp den här verksamheten. Det politikerna inte ser är glädjetårarna och tacksamheten när patienterna åker härifrån. Det handlar alltid om en ökad livskvalité för varje enskild individ som kommer hit, berättar Karin Turesson.
Personalen blir förvirrade av de dubbla budskapen. Ska avdelningen läggas ner, eller inte? Är det ett förslag till beslut eller ett beslut?
Vi försöker nå Tomas Gilliot, verksamhetchef för rehab Finspång, en av avsändarna av informationsmejlet till de anställda om att beslut är taget att lägga ner avdelningen.
I ett mejl hänvisar han till Johan Nordén.
– Man måste ha jättestor respekt för att det här är ganska komplicerade processer och i vilka steg beslut tas. Beslutet är politiskt och tas i hälso- och sjukvårdsnämnden antingen 19 juni eller 26 juni som vi vet just nu. Någonstans har det skett ett missförstånd och det är beklagligt, säger han på fredagen.
Någon har gått händelserna i förväg när mejlet om att beslut redan är taget skickades ut till den berörda personalen?
– Ja, och så ska det inte vara. Jag kommer åka till Finspång och träffa personalen på måndag och prata med dem och svara på frågor och förklara processen. Ingen vill att det ska bli otydligt i såna här känsliga frågor, säger Johan Nordén.
Kort tid efter vårt samtal med Johan Nordén kommer ett mejl från Tomas Gilliot till redaktionen.
"Det är självklart olyckligt att ett felaktigt besked skickats ut och beklagligt att informationen behöver justeras i efterhand. Som kommunicerats av PVC chef Johan Nordén kan vi inte se informationen som annat än ett förslag till dess att det formella beslutet finns. Dock är beskedet att vi ska förbereda för att beslut kan komma tas".
Ulrika Jeansson (S), politiker från Finspång, sitter som ledamot i Region Östergötlands hälso- och sjukvårdsnämnd.
– Jag har full förståelse att det behövs kraftfulla åtgärder givet det ekonomiska läget. Men jag är rädd för att vården blir mer centraliserad och det är inget bra för helheten. Hur ska Region Östergötland hjälpa den här målgruppen om avdelningen i Finspångs stängs?, undrar hon.