Det var en av många nyheter som rektorn Anders Södergren, avslöjade i samband med skolans öppet hus i veckan. Ett öppet hus som lockade cirka 500 nyfikna niondeklassare och många föräldrar, som ville få mer information om skolan inför gymnasievalet nästa höst.
– Det känns förstås jätteroligt att många niondeklassare är intresserade av vår skola. Det tar vi som ett bevis på att vi kan erbjuda en bra utbildning, säger Södergren.
Hur många ettor kan ni ta in nästa höst?
– Precis lika många som i fjol, det vill säga 157 nya elever.
Och det lär inte bli några problem att locka så många elever?
– Nej, det tror jag inte. I fjol hade vi långa listor med reserver, som ville komma in, om någon skulle hoppa av i sista stund.
Tar ni mest in elever från Finspång?
– Nej, många av våra elever kommer utifrån, främst från Norrköping, och det kanske kan tyckas lite tråkigt att inte Finspångselever kommer in i första hand. Men alla konkurrerar om platserna på samma villkor för det är ju så det fungerar. Det är ändå viktigt att man söker det program man helst vill in på i första hand.
Berätta om traineeplatserna till Siemens?
– Siemens har beslutat att anställa ett antal av våra studenter nästa år till så kallade traineeplatser, som brukar garantera jobb i förlängningen och det här nya beskedet känns mycket spännande och något som jag hoppas Siemens ska fortsätta med även kommande år.
Informationsansvariga Kristina Hagstedt på CNG framhöll också att skolan fortsätter satsa på den nyaste tekniken:
– I fjol fick vi ju en lasersintringsmaskin med 3D-teknik. Den är nu inne i vår utbildning och vi är den enda gymnasieskolan i Europa med en egen sådan maskin. Den kan exempelvis producera riktiga små modeller av Siemens gasturbiner.
– Och nu är vi också på gång med hololens, där man tar på sig ett par glasögon och då kan mixa digitala objekt med verkligheten. Vi har en uppsättning nu, men ska köpa in en klassuppsättning under våren. Allt för att hänga med i teknikutvecklingen och här är vi i framkant jämfört med Sveriges alla andra gymnasieskolor!
Ni har planerat in en speciell tjejkväll framöver. Varför det?
– Det är så att många tjejer inte vågar ta för sig, som man vill, när man har killar runt omkring sig. I fjol kom det 300 tjejer till den här kvällen och nu hoppas vi på minst lika många i år den 8 december.
Och så gör ni reklam för prova-på-dagar?
– Ja, det handlar om nior som får komma hit till CNG och vara med i en klass en hel dag och få en egen handledare. Allt för att få känna hur det är att vara elev på CNG och det här är ett unikt koncept, som vi tycker fungerar mycket bra.
Numera tronar också en stor, äkta kristallampa högt uppe i taket, mitt i gymnasiets verkstad. En installation som läraren Benny Nicklasson är ”pappa” till.
Men varför då en lyxig kristallampa i en verkstad?
– Jag känner en stark stolthet över vår fina verkstad och för att understryka detta, föreslog jag att vi skulle köpa in en fin kristallampa och hänga upp här i verkstan. Och efter lite tjat från min sida, så gick skolledningen med på mitt förslag och det känns jättebra, säger Benny Nicklasson.
– Att sedan lampan är tillverkad här i kommunen hos Rejmyre Mässingsbruk, gör förstås att man känner sig ännu lite stoltare!