Självhushållningen växte - blev bokade grönsaker

I Grytgöl kan du boka grönsakerna innan de kommit ur jorden. "Målsättningen är att sälja så nära som möjligt", säger Mikael Book.

Grönkålen är en favorit för Mikael och reser sig mäktigt De är alldeles utmärkta att göra chips av med sin söta och spröda smak.

Grönkålen är en favorit för Mikael och reser sig mäktigt De är alldeles utmärkta att göra chips av med sin söta och spröda smak.

Foto: Ulf Stråhle

Finspång2020-09-27 14:00

Mikael Book på Bokavägen i Bokahall ser till namnet ut att vara ett medvetet bostadsval, men det var det inte. Han och sambon Isabelle Nilsson hittade ett billigt och bra hem med mark 2015, för att leva fullt ut på självhushållning. 

Nu är det mer än så.

De sista två åren har den egna produktionen av grönsaker ökat, vilket grannarna uppskattar. För 250 kronor i veckan får man ett urval av de lokala grönsakerna familjen odlar under 14 veckor. En prenumeration.

– Målsättning är att sälja så nära som möjligt. Hittills fungerar det bra, vi har en kölista. Man får grönsaker hemkörda, vi fakturerar i efteråt, så man får betala för det man får.

Utanför sköljrummet står en skylt att det går att ringa Mikael om han är i trädgården och jobbar. Också ett Swishnummer, för de som stannar till vid vägen och köper. Mikael har provat att sälja på Reko-ringar och marknader. Men det är mest för tillfälliga överskott.

– Jättekul att stå på marknad. Väldigt trevlig form, men det blir alltid lite spill att sälja där. Men man kan prata mycket med folk, det blir lite brist på det när man går här bland grönsakerna. Får man positiv respons, peppar det mig.

Ett vanligt jobb skulle varit mer lönsamt för Uppsalakillen som utbildat sig inom media och journalistik och jobbat som undersköterska. Trots att omsättningen ökat brant de sista två åren är avkastningen sett till kronor och ören måttlig.

– Jag får inte alls bra betalt, men det här är det bästa jag vet. Kan jag försörja mig på det är jag nöjd. Men jag hade haft högre inkomst som undersköterska. Det här är vårt stora gemensamma intresse, självhushållning. Det blir också ett flexibelt liv. Mycket jobb, men jag kan inte sitta still.

Det krävs en del investeringar. Sköljrum byggdes i år, ett växthus står överst på önskelistan. För att klara allt som ska förodlas och ned i jord. Att odla 60 olika sorter kräver precis planering.

– Egentligen är det min sambo som är bäst på att odla. Men hon är konstnär, därför blev det jag som odlar. Jag bollar mycket med henne. Året har en helt annan rytm här. När allt slår ut, är det intensivt. Sista halvan av juni, när frosten har varit ska allt helst vara planterat på en dag.

Den korta säsongen i Sverige gör det svårt att konkurrera prismässigt.

– Någonstans kostar det, antingen på miljön eller att någon annan ska jobba billigt. Man tänker inte på att allting har ett pris.

Karta: Bokavägen Bokahall 91
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!