– Angreppen är utspridda på många platser i skogen. Uppdraget är att ta bort alla skadade granar, vilket kommer påverka landskapsbilden i området, säger Linnea Gille, produktionschef på Holmen skog.
Det är den torra sommaren 2018, som gjort att granbarkborren har fått ordentligt fäste i Sveriges skogar.
– Det var så torrt den sommaren, att granarna inte kunde försvara sig mot angreppen. När granbarkborrarna förökar sig och blir fler och fler, då ökar också problemet.
Hur stort problem är granbarkborren för Holmen skog?
– Holmen äger mycket skog och det är klart att det påverkar oss. Vi hjälper också många privata markägare och ger dem råd genom avverkning och rådgivning, kopplat till att försöka minska spridningen och angreppen.
Planen är att avverka angripna områden i Grosvadskogen under september månad.
– Sedan kommer vi att planera ny skog där vi har avverkat. Det virket som tillreds används som timmer, massaved eller brännved till stor utsträckning i våra egna industrier.
Det är mycket folk i rörelse i Grosvadsområdet, som inte är vana vid att möta skogsmaskiner på sin favoritslinga.
– Det är jätteviktigt att skicka med att skogen är en arbetsplats för maskinförarna. Det är svårt att stänga av en skog, även om vi försöker begränsa avverkningsytorna och har varningsskyltar uppe. Vi vädjar till allmänheten att hålla ett avstånd på minst 100 meter till maskinerna, uppmanar Linnea Gille.