Skärpt lag för att minska klottret

Skärpt lagstiftning om skadegörelse kan spara stora pengar åt samhället. I Finspång hoppas polisen på ett trendbrott med färre polisanmälningar om skadegörelse och klotter.

Polisen hoppas att skärpt lagstiftning ska minska skadegörelsen.

Polisen hoppas att skärpt lagstiftning ska minska skadegörelsen.

Foto: Fotograf saknas!

Finspång2004-02-05 04:00
Längre fängelsestraff och ökade befogenheter för polisen vid kroppsvisitering är två nyheter i den nya lagen som trädde i kraft vid årsskiftet. Bara misstanken om skadegörelse räcker för att polisen i dag ska få kroppsvisitera en misstänkt.
- Förhoppningsvis minskar pojkstrecken med krossade rutor, sönderslagna busskurer och förstörda skolor med den nya lagen, säger Tony Georgsson, sedan den 1 februari ny chef för Finspångs närpolisområde.

Många miljoner
Närpolischefen berättar att skadegörelsen årligen kostar samhället mångmiljonbelopp. Tony Georgsson hoppas att den skärpta lagstiftningen ska få ungdomar att tänka sig för en eller två gånger innan de saboterar och förstör. Många okynnesbrott - dit skadegörelse, klotter och en del inbrott kan räknas - tror han bottnar i att ungdomarna inte trivs eller har brist på fritidsaktiviteter.
- Förr fanns det inga gripandeskäl vid skadegörelsebrott. Brottet rapporterades, men gärningsmannen släpptes på platsen. Det är ingen bra signal. Nu får vi titta i ryggsäckar och det är där sprejburkarna och spritpennor brukar förvaras, säger Tony Georgsson.
Enligt Tony Georgsson är det inte ovanligt att ungdomar som vandaliserar skolor själva går där eller har varit elever på skolan tidigare. På skolor där elever trivs med undervisningen, skolpersonalen och själva känner ansvar förekommer sällan den här typen av problem.

Graffitikladd
Däremot anar Tony Georgsson att det fortsättningsvis kommer att vara lika svårt att ta fast de så kallade "yrkesmässiga" klottrarna som snarare ser det färgglada graffitikladdet som regelrätta konstverk mer än ett brott.
- Jag hoppas att det här blir en trend. Samhället försöker nu bromsa utvecklingen och skärpa lagstiftningen när kostnaderna drar iväg. Klotter och skadegörelse kan för många kommuner bli en ekonomisk katastrof. Tyvärr är det annan verksamhet som får sitta emellan när klotterskadorna ska betalas, säger Tony Georgsson.

Åt rätt håll
Finspång uppvisar en negativ kurva de senaste åren när det gäller skadegörelse. Förra året anmäldes 208 fall jämfört med 184 2002. Men utvecklingen tycks gå åt rätt håll. 1996 anmäldes 256 fall av skadegörelse. 1997 var siffran 279.
- Det är lite alarmerande för Finspångs del att skadegörelsen är så pass omfattande. Den nya lagstiftningen är ett verktyg för att hejda utvecklingen. Pengarna behövs på andra ställen i samhället. Skadegörelse kan ibland vara inkörsporten till grövre kriminalitet, summerar Tony Georgsson.
Målet med lagskärpningen mot skadegörelse är att ytterligare förebygga och bekämpa klotter och annan skadegörelse. Lagen ger bland annat polisen rätt att kroppsvisitera misstänkta klottrare om det finns särskild anledning att misstänka att han eller hon bär klotterutrustning med sig eller är kända av polisen för liknande brott. Maxstraffet för skadegörelse av normalgraden höjs från fängelse i sex månader till fängelse i ett år. Försök till skadegörelse kriminaliseras. Straffskalorna för mindre allvarlig skadegörelse och grov skadegörelse förblir oförändrade.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om