Distansutbildningen på Sveriges gymnasier har nu pågått i över en månads tid. Hur skolorna i landet och deras huvudmän har löst lunchfrågan skiljer sig åt. Till att börja med var det väldigt få gymnasier som erbjöd skollunch, men nu börjar många skolor tänka om.
Friskolan Curt Nicolingymnasiet i Finspång, som till 51 procent ägs av olika industriföretag och 49 procent av kommunen, har ordnat sin egen lösning.
– Vi erbjuder lunch och har en organisation där vi kör ut maten till olika platser i vårt närområde, säger Anders Södergren, rektor på CNG.
Matlådorna körs ut till centrala Norrköping, Åby, Skärblacka och Svärtinge. Plus att de elever som bor i Finspång kan hämta sina matlådor på Bildningen.
– Eleverna får anmäla sitt intresse i förväg, så vi vet hur mycket mat som ska lagas. Det rör sig om 100-150 matlådor per dag. Vi har lånat en kylbil och eleverna vet vilka tidpunkter vi finns på varje plats. På måndagar får eleverna två matlådor och på onsdagen tre matlådor som bara är att värma när det är dags att äta, förklarar Anders Södergren.
Varför gör ni det här, ni behöver egentligen inte?
– Först och främst handlar det om att vi tänker på de som kanske har det lite kärvt ekonomiskt. Ingen ska behöva vara hungrig. Det kan handla om föräldrar som blir av med sina arbeten i spåren av coronakrisen och får det drastiskt sämre ekonomiskt. Därför känns det bra att kunna bjuda på lunch till de elever som vill, säger Anders Södergren.
På tisdagen arbetade Tommy Klöfver, kock på CNG, för fullt i köket.
– Först och främst gör vi det här för våra elever. Men det känns också bra att ha något vettigt att göra när det inte finns några elever på skolan, sammanfattar Tommy under tiden han lassar på potatis, nötfärsbiff, haricot vertes och brunsås i en av de många lådorna.
Strax utanför köket står kylbilen, som lånats av den ordinarie matleverantören.
– Normalt sett lagar vi inte all mat här. Det skulle vi inte klara till 650 personer. Men nu när det är färre portioner så lagar vi maten själva, berättar Tommy och tittar ut över en helt tom skolmatsal.
Gör du allting själv?
– Nej, vi är två kockar. Plus administrativ personal på skolan som hjälper till att köra ut matlådorna, berättar Tommy Klöfver.