Mamman: "Det här håller på att slå sönder våra liv"

Ungdomarna i Grytgöl kan få fem timmars resa om dagen om intaget till Bergska gymnasiet stoppas. ”Ska vi sälja huset och flytta härifrån? Det vill vi inte", säger Lottie Albinsson. Familjen Wall har samma situation. ”Det är helt orimligt”, säger Bo-Göran "Boa" Wall.

Bo-Göran "Boa" Wall, Bettis Wall och Lotti Albinsson är tre föräldrar i Grytgöl som oroar sig över hur deras barn framtid i gymnasieskolan kommer att se ut.

Bo-Göran "Boa" Wall, Bettis Wall och Lotti Albinsson är tre föräldrar i Grytgöl som oroar sig över hur deras barn framtid i gymnasieskolan kommer att se ut.

Foto: Mikael Grip

Finspång2024-03-12 20:00

48 ungdomar som nu går i niondeklass har Bergska gymnasiet som sitt förstahandsval till höstterminen. Om de beslutande politikerna går på sektor utbildnings förslag att stoppa intaget till Bergska gymnasiet till hösten, så måste de ungdomarna välja om.

– Det är ett stort beslut och det tar tid att bestämma sig för vilket program man vill gå. Nu har ungdomarna bestämt sig och så måste de välja om, ifall förslaget blir verklighet. Tidpunkten för att göra det här är illa vald, säger Lotti Albinsson.

– Det är inte okej att ändra de förutsättningar som finns. Då skulle kommunen istället ha gjort detta i början av höstterminen innan alla mässor och skolbesök hade varit, anser Bo-Göran "Boa" Wall.

undefined
"Det är inte okej att ändra de förutsättningar som finns. Då skulle kommunen istället ha gjort detta i början av höstterminen innan alla mässor och skolbesök hade varit", anser Bo-Göran "Boa" Wall.

Vi träffar två familjer som bor i Grytgöl. Båda familjerna har barn i nionde klass. Barn som nu har gjort sina gymnasieval. Ett val som ingenting är värt om intaget till Bergska gymnasiet stoppas till hösten.

– För oss är det inget alternativ att sätta vårt barn på bussen fem timmar om dagen till och från en gymnasieskola i Norrköping, säger Lotti Albinsson.

– När ska barnen hinna läsa läxor? Och sina träningar kan de helt glömma. Det kommer de varken hinna eller orka med, säger Bettis Wall.

Avståndet mellan Grytgöl och Norrköping är drygt fem mil och bussarna går långt ifrån så ofta som mellan Finspång och Norrköping.

– Politikerna säger att de ska värna om landsbygden, men ett beslut att stoppa intaget till Bergska är detsamma som att lägga ner gymnasiet på sikt. Hur gynnar det landsbygden och viljan att få barnfamiljer att flytta till Finspång?, undrar Bo-Göran "Boa" Wall.

Han säger att hans son måste åka med en buss som går klockan 05.40 från Grytgöl för att hinna till Norrköping och en skola där till klockan 08.00.

– Det är helt orimligt och det finns ungdomar som bor ännu längre ut på landsbygden som kommer att få ännu längre restid, säger Bo-Göran "Boa" Wall.

undefined
"Det här håller på att slå sönder våra liv. Ska vi sälja huset och flytta härifrån? Det vill vi inte", säger Lotti Albinsson.

Lotti Albinsson ifrågasätter kommunens tidsplan för förslaget som politikerna ska rösta om på kommunstyrelsens möte den 20 mars.

– Det finns ingen konsekvensanalys gjord inför att förslaget har tagits fram. Nu har jag fått till mig att kommunen har börjat med en konsekvensanalys, men det borde vara gjort för länge sedan om politikerna ska kunna ta ett genomarbetat beslut. Det här håller på att slå sönder våra liv. Ska vi sälja huset och flytta härifrån? Det vill vi inte, säger hon.

Bergska gymnasiet har gått många miljoner kronor back år efter år. 21,5 miljoner kronor minus är resultatet för 2023.

– Det finns andra sätt att spara. Det går att slå ihop klasser för att få ned kostnaderna. Vad kostar det om flera ungdomar blir hemmasittare istället för att gå till skolan?, säger Lotti Albinsson.

undefined
"Vår son har valt utefter trygghet och vad han vill studera. Jag har svårt att se att han ska pendla fem timmar om dagen till och från Norrköping. Risken är stor att han blir hemmasittare", säger Bettis Wall.

Vad gör ni om förslaget om att stoppa intaget till Bergska gymnasiet blir verklighet?

– Vi tvingas flytta eller att vår dotter blir hemma och inte går på gymnasiet, det är de två alternativen jag ser nu, menar Lotti Albinsson.

– Vår son har valt utefter trygghet och vad han vill studera. Jag har svårt att se att han ska pendla fem timmar om dagen till och från Norrköping. Risken är stor att han blir hemmasittare, säger Bettis Wall.

Det händer att föräldrar köper lägenhet eller hyr lägenhet åt sina barn när de ska studera på annan ort.

– Att bo själv är inget alternativ. Då måste jag eller hennes pappa bo med henne, säger Lotti Albinsson.

undefined
Bo-Göran "Boa" Wall, Bettis Wall och Lotti Albinsson med breven som de har skickat till alla ledamöter i kommunfullmäktige.

Hur skulle ni agera, om ni fick bestämma?

– Att Bergska gymnasiet får vara kvar, men att det sparas så mycket det går inom ramen för gymnasiet, säger Lotti Albinsson.

Finns det något ni kan göra för att påverka de styrande politikerna?

– Vi har skrivit ett brev till alla ledamöter i kommunfullmäktige, säger Bettis Wall.

– Vi har också skrivit ett brev. Vi har inte fått någon information om att det här förslaget är lagt. Det vi vet har vi läst i tidningen, säger Lotti Albinsson.

undefined
Utbildningsrådet Mikael Wallin (L) vill hjälpa de elever som får extremt lång restid till och från en gymnasieskola i Norrköping, men han vet inte i dagsläget hur det ska gå till.

Utbildningsrådet Mikael Wallin (L) är ansvarig politiker för skolfrågor.

– Det är klart att vi arbetar med en konsekvensanalys och det gör vi tillsammans med facken. Det gäller bland annat riskbedömning, säger han.

Är det rimligt att en elev ska behöva åka fem timmar om dagen för att studera i Norrköping om intaget till Bergska upphör till hösten?

– Nja, vi behöver titta på en lösning för att hjälpa de här eleverna med det vi kan. Jag kan inte svara på hur det ska gå till i nuläget, säger Mikael Wallin.

Är tajmingen bra? Att lägga fram det här förslaget mitt emellan två antagningsperioder?

– Vi visste inte hur söket skulle se ut i år, det fick vi reda på ganska sent. Nu har ändå de elever som sökt Bergska till hösten chans att välja om från den 15 april. Men jag förstår att det kan skapa problem, säger Mikael Wallin. 

Kommer något att förändras i det lagda förslaget innan mötet i kommunsturelsen den 20 mars?

– Vi vill nå en så bred politisk lösning som möjligt och det är ett jättesvårt beslut att ta. Det kan bli vissa förändringar i förslaget, men grunden att vi måste stoppa intaget består. Vi har helt enkelt för få elever på Bergska och det blir för dyrt, förklarar Mikael Wallin.

Att ett stopp för intag innebär att Bergska gymnasiet på sikt kommer att läggas ner håller inte Wallin med om.

– Nej, det är inte det som sektor utbildning tittar på. Uppdraget är att utreda hur en långsiktig gymnasieorganisation skulle kunna se ut i Finspångs kommuns regi, säger han.

Karta: Grytgöl
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!