Sushi en konst i Finspång
Japansk mat är en konstform. Det tycker Mikael Axelius, som sedan en månad driver Finspångs första sushirestaurang.
Wasabi, japans gröna pepparrot, har en karakteristisk smak och färg. Kryddan blandas i soja som man sedan doppar sushibitarna i.
Foto: Fotograf saknas!
- Till premiärkvällen bjöd jag in mina gamla kompisar. Jag ville vara säker på att lokalen inte såg helt tom ut, berättar han.
Oron visade sig vara obefogad. Kompisarna fick vänta länge på sin mat när ett 150-tal vanliga gäster dök upp under kvällen. Den trenden har hållt i sig.
- Jag är själv chockad. Det har gått tre gånger bättre än vad jag hade räknat med.
Mikaels bana inom den japanska matkulturen började för tio år sedan. Från början var tanken att bli konstnär och han lämnade Finspång 1994 för att studera konst i huvudstaden. När han fick jobb på en japansk restaurang ändrades planerna.
Konstnärliga kockar
- Maten är som en konstform. I Japan är man väldigt noga med hur maten ser ut, till exempel används olika porslin under olika årstider. De flesta duktiga sushikockar jag känner är konstnärliga och målar, eller liknande, vid sidan av.
Själv är han inget undantag utan sysslar gärna med porträttmålning på fritiden.
Mindre stress
Att hitta jobb i Stockholm var inga problem, men bra bostäder var mer sällsynta. När Mikael hittade den lilla lokalen på Bergslagsvägen kände han att det var dags att lämna stressen och bli bofast.
- Här har man tid att stå och snacka med kunderna i baren. De man inte redan känner lär man känna genom jobbet.
För nybörjaren kan även ätandet av sushi verka som en konstform. Wasabi (japansk grön pepparrot) ska blandas med soja, sushibitarna ska doppas utan att falla sönder och helst ska allt uträttas med ätpinnar. Mikael hjälper gärna till med förklaringar och demonstrationer om någon känner sig osäker. För den som vill fördjupa sig ytterligare håller han även kurser och säljer instruktionsvideos i hur man tillagar maträtten.
Oändlig variation
Det märks att Mikael brinner för sitt jobb. Samtidigt som han skivar tonfisk berättar han om vikten av att använda bra råvaror. Med van hand visar han hur man formar en bit nigiri med tre enkla handgrepp. Måltiden som tar form på tallriken ser onekligen konstnärlig ut.
- Jag äter sushi nästan varje dag. Det är kanske lite galet att äta samma mat i tio år utan att tröttna, men sushi går att variera hur mycket som helst.
I höst hålls det andra Svenska mästerskapet för sushikockar, då har Mikael bestämt sig för att vara med.
- Man ska alltid försöka vara lite bättre än i går, lever man efter det mottot klarar man sig bra år efter år.
Med det synsättet kanske Finspång har en ny svensk mästare innan nästa jul.
Ordet sushi kommer av det typiska, vinägerkryddade riset.
Att rå fisk alltid ingår är en missuppfattning. Sushi kan mycket väl innehålla rå fisk, men behöver inte göra det.
Typiska tillbehör är ingefära, wasabi och soja.
Källa: Wikipedia
Att rå fisk alltid ingår är en missuppfattning. Sushi kan mycket väl innehålla rå fisk, men behöver inte göra det.
Typiska tillbehör är ingefära, wasabi och soja.
Källa: Wikipedia
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!