Svårt för kommunen att rekrytera personal

Kommunen står inför en jätte­utmaning när det gäller att rekrytera personal inom en rad olika områden.

Finspång2015-10-02 02:00

– Vi måste marknadsföra kommunen så att människor­ vill jobba med människor, ­säger HR-chefen Helén Wallman.

Läraryrket är ett sådant område, där det handlar om svårigheter att knyta till sig förskollärare, speciallärare och specialpedagoger samt personal till praktiskt estetiska lärartjänster. Även SFI-lärare är svåra att rekrytera och behålla.

– Inför läsåret som startade nu hade vi bemanning, men sedan har vi svårt när det händer något mitt i en termin om någon till exempel blir sjuk eller flyttar. Därför kan det vara svårt att hitta utbildad personal till olika vikariat, främst för att konkurrensen är så hård, be­rättar Wallman.

Andra grupper som är svåra att rekrytera och behålla är erfarna socialsekreterare, vårdpersonal och då främst sjuksköterskor. Sektor social omsorg varnar för att kvali­teten på vården blir sämre när det inte går att hitta utbildad personal.

Det finns mer: Kökschefer och kockar, specialisttjänst­er inom samhällsbyggnad och befattningar i ledningsstaben, byggnadsingenjörer,­ kvalificerade handläggare, utredare, kommunsekreterare, registratorer, jurister,­ strateger, erfarna ekonomer samt högre chefer. Alla dessa grupper är redan svåra att rekrytera och anställa eller kommer att bli det inom en snar framtid.

Just nu arbetar 1 610 personer (där 1 392 är kvinnor) med fast anställning inom kommunen. Läser man om alla bristyrken verkar det vara en kommunal organisation i sönderfall. Ökande pensionsavgångar de kommande åren gör heller inte situa­tionen lättare.

– Vi har en jätteutmaning framför oss när det gäller bemanningen och upprätthålla den kommunala servicen. Vissa kommuner har svårt att klara delar av sina uppdrag och där är vi inte, klargör Helén Wallman.

Hur ska det då gå till att locka kvalificerad personal till Finspångs kommun?

– Att vara en attraktiv arbetsgivare är högprioriterat och för att nå det gör vi på många olika sätt. Vi tittar på arbetstidsavtalen och har fått upp lönen på lärarsidan för de som skrev på det nya avtalet. Det finns många delar som gör oss till en bra arbetsgivare när man ser till helheten. De betalda hälsokontrollerna är en sak, att kompetens­utveckla våra chefer och medarbetare en annan.

En ny webbplattform lanseras i mitten av november och ska också öka attraktiviteten.

– Sedan finns det ett arbete som pågår kontinuerligt. Till exempel tittar vi på att minska de delade turerna inom hemtjänsten så mycket det går, vi arbetar med en handlingsplan för det. Samverkansystemet vi har ute i organisationen är redan mycket bra, men det går att göra ännu bättre genom utbildningar. En annan sak är att personal kan ta ut lediga dagar istället för att ta ut ­semestertillägget, säger ­Helén Wallman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om