NT har ett flertal gånger beskrivit situationen för de tidigare anställda på det anrika konditoriet i Finspång. Det har handlat om hot, uteblivna löner, personer som tagit pengar direkt ur kassan utan att redovisa med mera.
– Det har varit ett stort arbete för oss att kartlägga den här verksamheten som har förgreningar runt om i landet, säger Carin Kilhamn, kammaråklagare på Ekobrottsmyndigheten i Göteborg.
Tidigt itisdags morse genomförde Ekobrottsmyndigheten tillslag på flera platser i Västergötland och i Göteborgstrakten i ett ärende som refereras till som ”bageri-ärendet”. Det handlar om flera bolag med anknytning främst till bagerier, kaféer och liknande verksamhet. Brottsmisstankarna rör tre personer och avser grova bokföringsbrott och grova bedrägerier. Husrannsakningar är genomförda och beslag har skett. Alla tre sitter nu anhållna.
– Syftet med tillslaget är att förhöra de misstänkta och säkra underlag för bevis. Vi har säkrat en oerhört stor mängd material, berättar Kilhamn och fortsätter:
– Detta rör en avancerad form av bedrägerier som är svårupptäckta. Avsikten är att höra de misstänktas inställning och bland annat få deras förklaring kring vem/vilka som varit företrädare för dessa bolag, hur det gått till när avtal upprättats men också över de penningflöden som skett.
Misstankarna handlar dels om att bokföringsskyldighet under flera år inte har följts, men också att en bank, samt flera finansieringsbolag lurats att betala ut pengar för leasingavtal trots att varken försäljning eller uthyrning skett. Totalt rör det sig om tio grova bedrägerier på belopp mellan 150 000 och 350 000 kronor, sammanlagt cirka 2,5 miljoner kronor. Brotten ska ha begåtts under 2014 samt första halvåret 2015.
En huvudman misstänks för ett stort antal grova bedrägerier. Denne är anställd på bolag som säljer bland annat restaurang- och köksutrustning. Denna person misstänks vara den som har möjliggjort aktuella påstådda affärer utan att ha haft avsikten att leverera utrustning till angivna kunder.
En annan huvudman, 43 år från Skara, misstänks ha varit så kallad faktisk företrädare för flera bolag, det vill säga styrt bolagen och pengaflöden utan att vara ledamot i bolagen. 43-åringen är misstänkt både för flera bokföringsbrott samt flera grova bedrägerier.
Till skillnad från de andra misstänkta har han inget bolagsengagemang. Förklaringen till det är att 43-åringen fram till förra sommaren hade näringsförbud efter en dom på 4,5 års fängelse för grovt bedrägeri, grovt bokföringsbrott och grovt skattebrott. 43-åringen figurerar på alla de påstådda brottsplatserna i ”bagerihärvan” och har också befunnit sig i Finspång.
Den tredje personen misstänks för bland annat flera grova bedrägerier. Denne misstänks vara faktiskt företrädare för ett av bolagen och delaktig i några av bedrägerierna.
Samtliga misstänkta förnekar brott. Ytterligare tre personer är misstänkta för bokföringsbrott i härvan men är på fri fot. Det rör sig om två kvinnliga bageriföretagare i 30-årsåldern, bosatta i Skåne och Värmland samt en 58-årig företagare från Göteborg med tio konkurser bakom sig.
Enligt utredningenmisstänks personer ha blivit insatta som ledamöter i olika bolag utan att de godkänt eller känt till att de registrerats hos Bolagsverket. Detta har möjliggjort för andra personer att ta hand om driften och förfoga över till exempel intäkter.
– Utredningen kommer att fortsätta med sedvanlig förundersökningssekretess, vilket innebär att inga andra detaljer eller uppgifter kommer att kunna lämnas om utredningen till skydd för både inblandade individer samt utredningen, avslutar kammaråklagare Carin Kilhamn.
Eventuella häktningsframställningar kommer troligen lämnas in under torsdagen och de inblandade riskerar att bli häktade under fredagen.