Trygghet dygnet runt

Från och med igår är Trygghetslinjen bemannad dygnet runt.

Finspång2006-08-22 04:00
Under juli och augusti har en telefonsvarare varit det som mött Finspångsborna när de ringt till Trygghetslinjen. Från och med igår och fram till sista september är linjen bemannad dygnet runt.
- Under den här första perioden innan vi kunde bemanna telefonlinjen har säkert 25 till 30 samtal ringt och bara lagt på luren, så vi ser att folk behöver någon att prata med för att föra fram sin synpunkter, förklara Håkan Ponthan, säkerhetssamordnare på kommunen.
Som NT tidigare berättat är trygghetslinjen bland annat ett resultat av en lång inbrottsvåg under våren, vilket upprörde många Finspångsbor. Att det sedan blev ännu en otrygghet för medborgarna när det visade sig att polisens reception skulle hålla stängt under sommarperioden, tog kommunen och näringslivet ett akut beslut att öppna trygghetslinjen. Projektet är ett samarbete mellan kommunen, SOS Alarm AB och Duosec Säkerhet AB.
- Det här finns till som ett komplement till 112, och vi vill undersöka om Finspång är laglöst eller om det bara är otur som gör att mycket oanmälda brott och förstörelse har inträffat här, säger Peder Ring som är en av delägarna på vaktbolaget Duosec och får åka ut på trygghetslinjens larm.
När den här idén lanserades var de vaga för att tala om vad folk skulle ringa om, eftersom de finns till för att få in synpunkter på vad som kan göra folk tryggare och säkrare. Men det kan röra sig om övergivna bilar, buskörningar om nätterna, brunnslock som inte ligger på plats eller till exempel synpunkter på områden som behöver bättre belysning.
Finspångsborna ser, hör och framförallt tycker saker men de har, enligt Håkan Ponthan saknat en kanal till oss som jobbar med de här frågorna.
- Ju mer de ringer desto mer kan vi göra, säger Håkan Ponthan och Peder Ring håller med. Det är först när problemen uppdagas som vi kan göra någonting åt dem.
SOS Alarm AB kan skicka personal från Duosec direkt till platsen för att bistå medborgaren och ärendet följs upp av Håkan Ponthan som får dygnsrapporter om vad telefonsamtalen handlat om. Väl framme i slutet på september kommer det att göras en summering av inkommande samtal, för att se om det finns ett fortsatt behov att den här linjen. Det finns inga direkta målsättningar uppsatta med försöket förutom att öka trygghetskänslan i kommunen.
- Ska vi permanenta den här lösningen kommer det att kosta en del, men är det så att vi med hjälp av tips från allmänheten får in ett samtal som kan förhindra en olycka med mänskligt lidande så är kostnaden för Trygghetslinjen redan betald.Fotnot: Trygghetslinjen: 0122-853 00 eller tryggkommun@finspong.se
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om