Unken lukt gör vattnet odrickbart

Vädret är för ljummet i år. I alla fall för dricksvattnet. Den unkna lukt och smak som brukar komma på hösten har hållt i sig dubbelt så länge som brukligt.
Nu kan det bli aktuellt att se över hela reningssystemet.

Finspång2001-10-11 15:51
- I år är det så illa att man inte vill dricka vattnet. Det som jag upplever är en stinkande lukt, man vill inte använda det till matvatten, säger Ken Lundström, Viggestorp.
Han är en av många konsumenter som hört av sig både till miljökontoret och till Tekniska Verken. Flest klagomål har kommit från Hårstorpsområdet.
Kanske börjar det bli dags att se över reningsmetoden, menar Kerstin Andersson, miljö- och hälsoskyddsinspektör:
-Har man bestämt sig för att fortsätta ta det här råvattnet så måste man göra något åt situationen. Men det är ingen hälsofara, det kan jag säga säkert.
<br><span class=MR>Stilla på botten</span>
Gammal sjöbottensmak är ett återkommande problem vid årstidsväxlingar. Normalt brukar det hålla i sig runt en vecka - men i år har vattenkvalitén varit dålig i två veckor. Orsaken sägs vara det milda vädret. Vattnet står för stilla; det syrerika ytvattnet når inte ned till botten.
- Om det blir några frostnätter nu så sjunker ytvattnet, då blir det rörelse i sjön, säger Rune Andersson, VA-ansvarig hos Finspångs Tekniska verk.
<br><span class=MR>Fyra kolfilter</span>
Och då ska den unkna smaken försvinna. De fyra kolfilter som sitter i slutet av reningsprocessen ska normalt ta bort all lukt och smak. Men de klarar inte den hårda belastningen höst och vår. En extra filterrengöring som gjordes i början av veckan har inte hjälpt.
<br><span class=MR>Spolat ur ledningar</span>
En annan åtgärd som vidtagits är att spola igenom delar av vattenledningsnätet; mot Svälthagen, Nyhem och Falla. Några nya spolningar är inte att vänta de närmaste dagarna.
-Men vi har planerat att spola igenom hela nätet om ett par veckor, säger Rune Andersson.
Kerstin Andersson är dock tveksam till om spolningar hjälper mot det här problemet. Sjövattensmaken finns ju i det utgående färdigrenade vattnet.
Om inte reningssystemet klarar belastningen när råvattenkvalitén sjunker måste man fundera över andra åtgärder, anser Kerstin Andersson.
<br><span class=MR>Vattenverket vid Bleken</span>
Vattenverket vid Bleken byggdes om för cirka tio år sedan. Då sägs det här problemet ha blivit bättre, i alla fall till en början. Men enligt Kerstin Andersson har det blivit mer och mer av unken smak under vår och höst.
Senast i mars i år var problemet aktuellt. Då fick dykare gå ut och höja vattenintaget i Bleken för att öka avståndet till sjöbotten. Det var en första åtgärd som inte hjälpte. Samtidigt påbörjades en utredning om man skulle ta vattnet direkt från Näfssjön i stället. I dag leds vatten därifrån till den grundare sjön Bleken. Men det finns inga beslut om att byta vattentäkt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om