– Det går bra. Vi har gott om gäster på luncherna. Det är tur att många väljer att hämta en matlåda, vi har lite ont om sittplatser, säger Sanjeen Jain och tittar sig omkring i den lilla serveringsdelen.
Sanjeen arbetade som kock i Indien och drev också en affärsrörelse som bland annat tillverkade skjortor. Olika problem gjorde att läget blev bekymmersamt för Sanjeen och hans närmaste.
– Jag vill egentligen inte prata om den delen. Vi kunde inte bo kvar i Indien, det blev för farligt. Det räcker så, konstaterar den 45-årige familjefadern som emigrerade med sin fru Kajal samt sön-erna Piyush och Yatin.
Från början var det England som var förstahandsvalet.
– Han som hjälpte oss komma iväg tyckte att vi skulle ha större chans att lyckas få ett bra liv i Sverige. Vi trodde på honom och vi ångrar oss inte. Vi trivs här.
Vanlig indisk mat
För ett år sedan anlände familjen till Malmö. Efter en tid i Skåne blev det Norrköping och för cirka ett halvår sedan så är familjen rotad i Finspång. 18-årige Piysh går på Bergska skolan och 14-årige Yatin studerar på Grosvadsskolan.
Finspångs första indiska restaurang har varit igång i två månader. Förut låg det en pizzeria på platsen.
– Ännu så länge har vi inte haft råd att ändra något på inredningen. Det får bli en senare fråga.
Kunderna välkomnas av en enkel skylt där det står Sanjha Chullha.
– Sanjha Chullha betyder att det är vanlig indisk mat som serveras här.
Kontrasterna mellan delstaten Punjab, där det bor cirka 30 miljoner människor, och Finspång är förstås stor.
– Det är väldigt lugnt och fridfullt här. Först undrade jag vart allt folk är. Ingen av oss visste någonting om Sverige, mer än att det var ett land, när vi kom hit, berättar Sanjeen och ler.
Inte mycket svenska
Att lära sig det svenska språket är inte det enkl-aste.
– Nej, jag önskar att flera pratade svenska med mig. Alla kan engelska bra så det blir inte mycket svenska, förklarar Piysh.
Sanjeen ställer sig vid stekplattan och smäller ihop en Masala Dosa. En sydindisk specialrätt bestående av pannkaka fylld med ris, svarta linser och kryddiga blandade grönsaker.
Framtiden ska formas
– Vi har tre rätter som bara några få indiska restauranger i Sverige har, säger Sanjeen med stolthet i rösten.
Det är här i Finspång framtiden ska formas.
– Till Indien kanske vi kan åka tillbaka och hälsa på släktingar om cirka tre år. Jag är glad över valet vi gjorde att komma hit till Sverige.