Växande intresse för bredband

I slutet av november går startskottet för den andra etappen av bredbandsutbyggnaden.

Finspång2004-11-24 04:00
Bakom satsningen står det kommunala bolaget Finet som sköter utvecklingen och driften av bredbandsnätet. Etapp två omfattar Grytgöl, Igelfors, Regna, Rejmyre, Hävla, Byle/Ekesjö, Brenäs, Risinge och Lämmetorp. Utbyggnadsarbetet beräknas vara avslutat i vår. Hälften av kostnaden på 17 miljoner kronor finansieras av bidrag från staten och Finspångs kommun (fem procent).
- Det råder stor enighet, acceptans och efterfrågan för satsningen, säger Hans Lindberg, utvecklingschef på Finspångs kommun.

95 procents täckning
När etapp två är klar kommer drygt 95 procent av invånarna i kommunen att kunna erbjudas bredbandsuppkoppling.
- När vi säkrar kommunikationen för företag är det också bra för utvecklingen av näringslivet och hushållen, säger Hans Lindberg.
Fiberoptik planeras till Grytgöl och Rejmyre. Övriga orter nås med hjälp av radiolänkar. Där radiolänk används bygger Finet höga master. Mellan masterna sänds bredbandsinformationen som radiovågor. Radiovågorna ger ingen strålning som stör allmänheten eftersom de går från punkt till punkt 30-40 meter upp i luften. Effekten vid radiolänken jämförs med vad en vanlig mobiltelefon alstrar. Som spridningsnät på orterna läggs fiber till större kunder som företag och skolor. ADSL-teknik (bredband via telefonnätet) används till hushåll och företag med lägre krav på bandbredd.
- Undersökningar visar att intresset för bredband växer i ytterområdena. Från 25 till 33 procent på några år. Allt fler skaffar datorer hemma och vill ha en snabb uppkoppling, säger Frank Bekamp, chef för Finet.

Etapp tre diskuteras
Etapp ett av bredbandsutbyggnaden har i dag några år på nacken. Inledningsvis byggdes ett ortsammanbindande nät till Lotorp, Sonstorp, Hällestad, Borggård, Ljusfallshammar och Lämneå, samt ortsnät inom Lotorp och Hällestad. En eventuell etapp tre av bredbandsutbyggnaden diskuteras. Aktuella områden som nämns är Doverstorp, Rippestorp och Bränntorp.
- Med hjälp av statligt stöd och en enhetlig syn för kommunen är en fortsatt utbyggnad möjlig. Men masterna är dyra och förutsättningarna varierar. Fast utan statliga pengar blir det svårt. Det blir för få hushåll som får bära alla kostnaderna, säger Hans Lindberg.
Finspångs kommun täcker de inledande förlusterna av bredbandsutbyggnaden med totalt 2,6 miljoner kronor fem år framåt.
- Efter det femte året räknar vi med att Finet gör en vinst på 1,3 miljoner kronor, säger Frank Bekamp.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om