Yüksel odlar sin egen pizzasvamp
Yüksel Yonar har hittat sin stora passion - svampodling. Fem, sex ton i månaden räcker till både pizzor och butiker.
Champinjonerna trivs bäst när det är 17 grader och fuktigt.
Foto: Nina Broman
Men det blir mycket jobb. Varje morgon åker han från Lotorp till Näfstorp för att skörda det som mognat under natten. Sedan arbetar han i kiosken och pizzerian hela dagen, innan det är det dags att skörda igen. Tre dagar i veckan kör han dessutom ut svamp till butikerna.Efterfrågan är stor. Yüksel vet att fler butiker vill köpa sin svamp härifrån, men han har helt enkelt inte tid att utöka verksamheten. Just nu försöker han sälja kioskpizzerian för att få mer tid för svampen, och för sin familj.- Jag orkar inte, hinner inte med allt, säger han.Det finns mycket plats kvar i det gamla hönshuset och planen är att, efter en försäljning, låta odlingen växa ytterligare.Aldrig fullärd
Att odla svamp kräver enorma kunskaper och Yüksel tycker att han lär sig något nytt varje dag. För ett och ett halvt år sedan tog han över odlingen, den förre ägaren hade haft den i 17 år.- Jag får fortfarande mycket hjälp av honom, men inte ens han kan allt.Det tar högst en vecka för en champinjon att förvandlas från knappnålshuvud till fullvuxen svamp. Låter man skogschampinjonerna växa upp blir de ståtliga portobellosvampar, fast det kräver både tid och engagemang då man måste välja ut vilka svampar som passar bäst för syftet.Yüksel är uppenbart fascinerad av svampodling som fenomen och ögonen glittrar när han pratar om sitt stora intresse.- Man ser svampen från början - först är den liten och bara några timmar senare kan man se att den har växt. Det är roligt att "tillverka" något, säger han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!