Nationaldagsfirandet i Finspång inleds med att skolmusikkåren marscherar från Bergska skolan till Bruksparken med ett gediget följe. Väl på plats i Bruksparken väntar hundratals finspångare med spänd förväntan inför årets nationaldagstal. Sveriges nationalsång ljuder över centrala Finspång innan äventyraren Ola Skinnarmo håller årets nationaldagstal.

Det är första gången Skinnarmo talar på nationaldagen. Genom att berätta om sina resor till både Nord- och Sydpolen, bistert väder och farliga isbjörnar, förmedlar han budskapet om att allt är möjligt om man vill.

– I Örebro säger de "det går väl aldrig", men så är det inte. Om man begränsar vad man tror man klarar, begränsas också vad man faktiskt kan klara av. Det gäller att bestämma sig, leva livet fullt ut och göra det med ett leende på läpparna, säger Ola Skinnarmo under sitt nationalddagstal i Bruksparken.

Vad är en Göteborgare utan Göteborgsvitsar? Skinnarmo är från Göteborg och vid ett tillfälle blandar han ihop Sydpolen med södra Polen och får finspångspubliken att dra lite på smilbanden. I det positiva och humoristiska talet påpekar han även vikten av vardagsmotion.

– Man får gärna vara lite rund om magen så länge man motionerar. Om man går 5km i veckan halverar man risken för hjärtinfarkt, missionerar Skinnarmo ut till publiken.

Nationaldagsfirandet i Bruksparken uppskattas av finspångarna och passande nog förgylls dagen ytterligare av det vackra vädret.

– Vi brukar komma hit på nationaldagen och det är väldigt trevligt. Nu ska vi cykla hem även om Skinnarmo sa att vi skulle gå, skrattar Sonja Danielsson och Gunilla Johansson.

Artikelbild

| Talare. Äventyraren Ola Skinnarmo håller sitt tal och teckentolkas.

Skinnarmo har haft med sig den svenska flaggan på sina expeditioner till många annorlunda och unika platser på jorden. Han var bland annat förste svensk att nå Sydpolen på skidor.

– Jag är stolt över den svenska flaggan och över att jag fått placera den på platser där den aldrig varit förut. Vi ska vara stolta och glada över vår nationaldag och oss svenskar, oavsett om vi levt här länge eller bara en kortare tid. Det är vi tillsammans som kan uträtta storåd, menar Ola Skinnarmo.

Artikelbild

| Samlade. Finspångarna samlas i Bruksparken.

Det var först år 2005 som 6 juni blev en helgdag i Sverige. Trots nationaldagens korta historia visar Finspång hur det ska firas och man har lyckats skapa en fin tradition.