Inför valet den 9 september är det kanske viktigare än någonsin att hålla koll på sina källor när det gäller information.

– Det finns en risk att man kommer försöka påverka det svenska valet utifrån men också att inhemska politiker inte berättar hela sanningen eller vinklar det man säger. Det ligger i sin natur när man vill vinna ett val, säger Per Johansson, bibliotekschef i Finspång.

Som en del i arbetet med att ge människor en chans att faktiskt få öva upp sin källkritik har biblioteket därför valt att arrangera en temavecka kring källkritik och demokrati under valveckan med start den 3 september.

– Vi vill hjälpa människor till att bli delaktiga i det demokratiska samhället och källkritik är en förutsättning för att göra medvetna val. Idag har vi ett samhälle där vi får mycket snabb information och där media måste sätta rubriker man vill klicka på för att nå ut och om man då bara läser rubrikerna är det lätt att synen på samhället blir konstigt. Man tror att det antingen bara är hemskt eller toppen, säger Per Johansson.

Under temavecka kommer det bland annat att arrangeras en bokcirkel kring "factfulness", bli politikermöten och en föreläsning om nyhetsvinkling med Östgöta Medias onlinechef Nils Olauson.

– Det här är viktigt, speciellt idag då demokratin aldrig har varit så ansatt som nu. Det är inte ens alla som tycker att demokrati är något bra, vi kan därför aldrig ta det förgivet, säger Per Johansson.