Många är de patienter, anhöriga, men också till exempel busschafförer, som tar sig en fika eller äter lite frukost på lasarettets cafeteria. Men detta kommer att förändras då det har beslutats att cafeterian ska stängas.

– Cafeterian bär sig inte, det är mycket extrakostnader. Om man måste välja mellan att ha en cafeteria eller anställa en sjuksköterska som faktiskt ger vård, tycker jag att det är lätt att välja. Det hade naturligtvis varit bra att ha en cafeteria, men det är inte försvarbart med verksamhetens ökade förluster, säger Magnus Oweling, närsjukvårdsdirektör i Finspång.

Många tycker att den gamla cafeterian har en viktig funktion och att det är tråkigt att den ska stängas.

– Jag tycker att det blir till det sämre. Det måste finnas något som ersätter cafeterian för de är på lasarettet ofta eller en längre tid, tycker Inger Karlsson, en av cafeterians besökare.

Det som ska ersätta den nuvarande cafeterian är en kaffeautomat och en varuautomat. Utrymmet där cafeterian ligger kommer att vara kvar med bord och stolar i framtiden precis som det är nu. Det är den bemannade cafeterian som försvinner.

– Man får vänja sig vid allt. Det är mer socialt att sitta här i cafeterian. Dessutom är det inte lika gott kaffe i en kaffeautomat, säger Inger Karlsson.

Lasarettets cafeteria läggs ner i förhand inför flytten till den nya vårdcentralen om två år. På den nya vårdcentralen prioriteras inte någon ny cafeteria. De nya lokalerna är endast avsedda för vårdverksamheten.

– Den nya vårdcentralens närhet till centrum gör att det finns många caféer inom en ganska liten radie. Då kan inte vi konkurrera genom att subventionera en cafeteria med skattepengar som är tänkta för vården, säger Magnus Oweling.

Centrumkyrkan ska bygga en öppen caféyta i anslutning till den nya vårdcentralen, men de har ännu inte beslutat om de ska bedriva någon caféverksamhet där. Det gamla lasarettet ligger en bit från centrum och tills vidare får hungriga patienter nöja sig med kaffe och fika från en automat eller söka sig till andra ställen.