De ökade sin omsättning – med 549 procent

Filip och Christoffer lämnade ett framgångsrikt pokerliv för ett ännu mer framgångsrikt liv som företagare.

Filip Gustavsson (t.v) och Christoffer Ståhle satsade sina vinster från pokerborden och startade ett e-handelsföretag som vuxit mest av alla svenska e-handelsföretag under det senaste året.

Filip Gustavsson (t.v) och Christoffer Ståhle satsade sina vinster från pokerborden och startade ett e-handelsföretag som vuxit mest av alla svenska e-handelsföretag under det senaste året.

Foto: Urban Gyllström

Finspångs kommun2019-11-22 06:00

Från pokerproffs till E-handelsproffs. 33-årige Filip Gustavsson, från Finspång, och Christoffer Ståhle, 35, träffades i London för några år sedan och ville göra något annat efter långa karriärer vid pokerborden.

– Jag hade varit professionell pokerspelare i tolv år och vi kände båda två att det var dags att ta nästa steg i livet, berättar Filip från Spanien, där han och kollegan befinner sig för att arbeta med sitt företag.

2016 startade Filip och Christoffer Fxswede, till en början med säte i Finspång.

– Vi kunde använda pengar från vårt pokerspelande för att komma igång. Det var en kompis till mig som hade startat med försäljning på Amazon, Christoffer och jag tyckte det lät spännande och satsade på det.

Affärsidén går ut på att genom marknadsundersökningar förstå vad kunden tycker är bra och dåligt med en produkt. 

– Vi läser också alla omdömen om produkten på Amazon, sedan gör vi den bättre tillsammans med fabriker i Kina.

Filip berättar att det som svensk är svårt att förstå hur gigantiska Amazon är i USA. Enligt tillgänglig statistik sker 49 procent av all e-handel i USA via Amazon. Amazon är det tredje största annonsmediet i världen efter Facebook och Google. 

Det är där Fxswede har byggt upp en verksamhet som gjort dem till årets E-handelsraket i Sverige. Det är finansbolaget Svea ekonomi som rankat Sveriges mest framgångsrika e-handelsföretag. Det numera Stockholmsbaserade företaget ökade sin omsättning med 549 procent för räkenskapsåret september 2017 till september 2018.

– Det kom som en total överraskning. I början var det ett stort risktagande. Vi visste ingenting om företagande och satsade mycket av våra egna pengar. Men nu känner vi att vi har koll och är på rätt väg. Vi hade kunnat fortsätta i Finspång, med det var av privata skäl vi flyttade till Stockholm, säger Filip.

Omsättningen har ökat kraftigt år för år. Från någon miljon, till 18 miljoner till 64 miljoner och nu är företaget på väg mot nytt rekord.

– Vi kommer att passera 100-miljonersvallen under innevarande räkenskapsår. Det växer så det knakar. Utöver Christoffer och mig har vi en person anställd i Sverige. Sedan arbetar vi med människor utspridda över hela världen, som bland annat arbetar med marknadsföring, produktutveckling och support. 

I dagsläget säljer Fxswede cirka 20 produkter under sex olika varumärken. Allt från husdjursväskor och set med spärrnycklar till en maskin som värmer vax för den som vill vaxa benen och få en salong-upplevelse hemma. Utbudet är enormt. På Amazon läggs det ut hundratals nya produkter varje sekund och totalt kan det handla om 400 miljoner produkter på hela plattformen.

– Det gäller att ha produkter som folk gillar, så man får bra recensioner. Allting hänger på det. På nätet är bra recensioner minst lika viktiga som ett starkt och välkänt varumärke. Kunderna törs prova okända produkter så länge de har fått bra omdömen från tidigare köpare. 

Hur går er försäljning till?

– Produkterna läggs upp på Amazon. Sedan ser vi till att ranka dem för diverse nyckelord. Till exempel om vi säljer en vitlökspress, så ser vi till att vår vara syns högst upp när kunden söker på just vitlökspress. När kunden köper en av våra produkter så skickar Amazon varan till hen. Vi får sen in pengarna på vårt amazonkonto minus amazons avgifter. 

Har ni säkerställt att arbetsförhållandena på fabrikerna i Kina är schyssta?

– Vi arbetar mestadels med fabriker som kan visa certifikat med bra arbetsförhållanden. Dessutom har vi en konsult som gör fabriksbesök innan vi väljer att samarbeta med fabriken. Vi har vid vissa tillfällen avstått från att arbeta med fabriker, då förhållandena inte sett bra ut. 

De båda entreprenörerna ser ljust på framtiden.

– Vi tycker det finns plats för fler svenska företag på Amazon. Vi håller redan utbildningar och planerar att utveckla vår konsultverksamhet, där vi mer handfast hjälper svenska företag som vill in där, eller redan finns representerade där, men vill öka sin försäljning. Vi vill fortsätta få vårt företag att växa och bygga ett bra team av medarbetare. Just nu tittar vi på hur vi ska kunna satsa i Europa på bästa sätt, berättar Filip. 

Han har inte lämnat Finspång för gott.

– Nej, det är riktigt skönt att komma hem ibland. Jag har mina föräldrar och min mormor i Finspång plus att vi är ett gäng kompisar som brukar träffas några gånger per år och hitta på något roligt, säger Filip Gustavsson.

Filip läste i yngre år samhäll- och ekonomi på Bergska skolan.
Filip läste i yngre år samhäll- och ekonomi på Bergska skolan.
Född i Finspång

Namn: Filip Gustavsson.

Född: 24 september 1986 i Finspång.

Bor: I Stockholm.

Familj: Sambon Jannie plus katt.

Intressen: Älskar att laga mat, brinner för musikgenren trance. Tränar mycket och har intresse för biohacking, vilket handlar om att förbättra sin fysiska och mentala förmåga, sin livskvalitet och framförallt sin livslängd.

Aktuell: Driver tillsammans med Christoffer Ståhle, företaget Fxswede som Svea ekonomi har rankat som årets e-handelsraket i Sverige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!