På fredag klockan 17:30 på Sergelstorg i Stockholm hoppas östgötarna kunna samla tusentals människor som tillsammans vill sluta upp mot den rasism och de hot som Jimmy Durmaz fick uppleva.

– Den här manifestationen är såklart ett stöd för att backa Durmaz men också en uppmaning till att stoppa skitsnacket, säger Shanga Aziz, ordförande i Locker room talk.

Att det blev just "stoppa skitsnacket" som paroll är ingen tillfällighet. Jimmy Durmaz är ambassadör för Locker room talk och den första kampanjen de gjorde ihop hette just det.

Artikelbild

| Rogeria Silva och Shanga Aziz från Locker room talk.

– Vi jobbar mycket med jämställdhet och majoriteten av de som skriver de här sakerna i sociala medier är män. Många killar växer upp med förväntningarna på att det är såhär man kan bete sig och det är något vi vill motverka, säger Shanga.

Han såg matchen och precis som många andra blev han besviken. Men att reaktionen mot Jimmy Durmaz skulle bli som de blev hade han inte en tanke på.

– Att man känner en tomhet när Sverige förlorar är något jag kan förstå, men att en prestation på 3-4 sekunder går över till rasism efter matchen – då har det gått långt. Men det är också bra att det lyfts, för det är så här det ser ut, säger Shanga.

Tanken med manifestationen är att vara en motvikt mot de personer som valt att hota fotbollsspelaren på sociala medier, att låta det goda få slå ut det onda.

Artikelbild

| Rogeria Silva, Julia Frännek, Shanga Aziz och Hampus Sagrelius från Locker room talk.

– Jag tror inte på att bemöta hat med hat och det är därför vi gör på det här sättet. Min förväntning är att vi kommer att vara väldigt många som samlas, som ett ställningstagande för att visa hur många vi är som inte är en del av de här åsikterna.

Men kan en manifestation verkligen göra någon skillnad?
Artikelbild

| Rogeria Silva och Shanga Aziz från Locker room talk.

– Ja jag tror verkligen på det, att det är ett sätt att skapa förändring. Vi kommer inte att skapa några stordåd på plats men jag tror på att det kan bli en drivkraft. Vi vet var vi har varandra oavsett om det är i verkligheten eller i sociala medier. Och varje gång vi samlas blir vi fler och fler.

Manifestationen finns som ett evenemang på Facebook och sedan det startades under söndagen har närmre 9 000 personer anmält sitt intresse. Det exakta programmet är ännu inte klart men organisationen har hört av sig till både artister och ministrar för att samla så många som möjligt.