Det är en gnistrande fin dag i Finspång. Solen lyser starkt och temperaturen visar på någon plusgrad, men det finns ingen snö någonstans. Förutom på Grosvadsområdet.

– Vi kunde spruta konstsnö med snökanonerna för en vecka sedan. Då var det några riktigt kalla nätter, förklarar Kurt Gustafsson, ordförande i Skidalliansen.

Det tidiga skidspåret är uppskattat vida omkring. Många entusiaster från hela Östergötland och även Södermanland och Småland hittar till Finspång varje säsong.

Artikelbild

| Sören Artursson avverkar den här gnistrande dagen 45 varv i skidspåret på Grosvadsområdet.

– Alla kommer verkligen hit. Det är också extra roligt att det är så varierande åldrar på de som åker här. Från de allra yngsta nybörjarna till de mer rutinerade.

Lämpligast att spruta snö är på nätterna, då det oftast är som kyligast. Det är då de ideella krafterna lägger många timmar för att få till det fina spåret.

– Vi ställer de tre snökanonerna längs med spåret och sprutar på plats. Vi har vattenledningar och slangar utmed banan som vi kopplar på. Sedan måste vi alltid vara här ifall det händer något och se till att det sprutas på rätt ställen, berättar Kurt.

I helgen ska det bli varmare och dessutom regn, ingenting som oroar Kurt speciellt mycket.

Artikelbild

| Just nu finns det 900 meter längdskidspår att köra på, under vintern ska det utlökas till 2,4 kilometer.

– Nej, konstsnön är mycket mer slittålig än vanlig snö, den smälter inte så lätt. Vi har också ett ganska tjockt täcke av konstsnö. Men visst, det är inte bra om det är varmt för länge.

Nuvarande skidspår sträcker sig över 900 meter och har sina utmaningar både nedför och utför.

Artikelbild

| Kurt Gustafsson, ordförande i Skidalliansen, framför de tre snökanonerna som förser området med konstsnö.

– När hela spåret är färdigt ska det bli cirka 2,4 kilometer. Det finns också en genväg om man inte vill åka i den ”värsta” nedförsbacken, upplyser Kurt.

Sören Artursson är en rutinerad skidåkare som för 20 år sedan avverkade Vasaloppets nio mil på den imponerade tiden fem timmar och fem minuter.

Artikelbild

| Minst 160 mil har Sören Artursson tänkt sig att köra längdskidor den här säsongen. Många av desa avverkar han på hemmaplan.

– Jag började tävla 1966, men nu kör jag bara för att hålla uppe konditionen. Det finns ingen bättre motion. Jag bor nästan här, konstaterar Sören och skrattar.

Målsättningen den här säsongen är att köra mer än 160 mil på längdskidor.

Artikelbild

| Kurt Gustafsson vid det välpreparerade spåret.

– Jag är uppe i 34 mil redan, så det ser bra ut och idag blir det fyra mil. Spåret är riktigt högklassigt och välpreparerat, så det är bara att passa på. Jag är tacksam att ”gubbarna” i Skidalliansen vill ordna det så bra år efter år. De ska verkligen ha en stor eloge, säger Sören och skyndar iväg på ännu ett av många varv.