– Där finns en hjälporganisation som heter Samaria. De har liksom vi en second hand-butik där en del av de här grejerna kommer att säljas. Det som blir över delas ut till behövande. De hjälper hemlösa, fattiga och missbrukare, berättar Arne Ottosson från Ge för livet i Finspång.

Den här morgonen har han tillsammans med ett antal volontärer lastat en halv lastbil med mestadels möbler.

– Det estniska åkeriet hjälper oss. När de lastat av i Sverige, kommer de till oss och tar med sig det vi har, istället för att åka hem med tom lastbil. Det är vi väldigt tacksamma för. Nu ska han till Hallstahammar och Örebro och hämta mer grejer innan han åker till Estland, säger Arne Ottosson.

Artikelbild

| Arne Ottosson och Janne Reinfors framför mängder av saker i Ge för livet second hands-butik på Skäggebyvägen.

Trots att en del saker "försvann" i och med lastbilsturen till Estland, så finns det gott om saker kvar i butiken på Skäggebyvägen. För en utomstående ser det ut som ett organiserat kaos.

– Visst är det mycket grejer. Finspångare lämnar in saker och en del hämtar vi. Allt säljs här. Överskottet som blir av verksamheten går till olika sociala projekt via kristna samfundet evangeliska frikyrkan, säger Arne Ottosson.

Varför skänker ni inte saker till behövande i Sverige och Finspång, eller till nysvenskar som kanske inte har så mycket pengar?

– Vi har väldigt många nysvenskar som kommer och köper grejer till en mycket billigare peng än om de skulle gå till en "vanlig" affär. På så sätt är det en välgörenhet för de som kommer hit. Det är inte ovanligt att unga nysvenskar har med sig en god man och handlar sin första uppsättning möbler här, säger Arne Ottosson.