Det ligger en spänd förväntan i luften. Hur många giftaslystna par ska det komma? Det är tre präster på plats, plus vaktmästaren och annan personal som dukat upp med diverse läckerheter och tillhörande ”bubbel”.

Nästan exakt klockan 11.00 dyker de två första paren upp. Trots enkelheten så ligger det nog en del nervositet i luften. Ett bröllop är ju ändå ett bröllop.

Parens bakgrund och anledningar till att välja ett mer avskalat bröllop är slående lika.

Artikelbild

| Går igenom. Prästen Pär Linderoth går igenom den enkla vigselakten tillsammans med Mattias Skog och Monika Lantz.

– Vi har varit tillsammans i tio år så nu är det dags. Det här verkar bli lugnt och skönt utan en massa stoj, berättade Mattias Skog med blivande hustrun Monika Lantz i sin direkta närhet.

Prästen Pär Linderoth tar med sig paret från Grytgöl till en avskild plats för att gå igenom den enkla vigselakten. Han lyssnar också om det finns några speciella önskemål på psalmer eller böner.

Dagens första vigsel är redan igång.

Mattias Andersson och Therese Lind, från Finspång, har varit ihop i nio år och nu är det dags att svära evig kärlek och byta ringar.

Artikelbild

| Ringbyte. Therese Lind och Mattias Andersson byter ringar.

Prästen Inger Elerud lotsar tryggt Mattias och Therese genom ceremonin som snabbt är över.

– Vi ville ha ett litet bröllop och det blev det. Det var verkligen lätt och smidigt, vi brydde oss ens inte om vilken musik de spelade. Riktigt skönt, sammanfattade Mattias Andersson och fick medhåll från sin fru.

Artikelbild

| Gifta. Pär Lindroth ser till att Monika Lantz och Mattias Skog blir gifta.

Då var det dags för Mattias Skog och Monika Lantz att bli ett äkta par. Mendelson och Ronja Rövardotter meddelar Pär Linderoth till musikanten på läktaren.

Mattias och Monika spatserar stolt fram till prästen och det hela är igång igen. Om möjligt går det ännu snabbare nu. Det är i alla fall känslan. Efter några fina ord till varandra, utbyte av ringar och den obligatoriska kyssen är allt klart.

Artikelbild

| Bara att gå in och gifta sig.

– Det känns riktigt bra. Vi är nöjda med enkelheten och det var en fin stund, sa Monika Lantz.

Blir det smekmånad nu?

Artikelbild

– Ha, ha. Jag jobbar inte idag i alla fall. Ikväll ska vi in till Norrköping och fira det här på restaurang tillsammans med barnen, sa Mattias Skog med ett leende.

Totalt var det fyra par som gifte sig på drop-in-vigseln i mysiga Slottskapellet.