Familjeseger i premiären av Diabetesloppet

Sonen vann herrklassen och mamma damklassen. Premiären av Diabetesloppet blev en succé för Olle Eriksson och Jenny Lindblom.

Det blev en riktig familjetriumf, när sonen Olle Eriksson och mamma Jenny Lindblom, vann herr- respektive damklassen i Diabetesloppet.

Det blev en riktig familjetriumf, när sonen Olle Eriksson och mamma Jenny Lindblom, vann herr- respektive damklassen i Diabetesloppet.

Foto: Magnus Johansson

Finspångs kommun2019-11-16 19:00

128 löpare kom till start i lördags när Diabetesloppet anordnades för första gången i Finspång.

– Jättekul att så många deltog. Det var många som anmälde sig på plats. Alla anmälningsavgifter går direkt till Barndiabetesfonden och Diabetesfonden, säger Åsa Rydhammar, som startade loppet för att bidra med pengar till forskningen kring diabetes.

Start och mål var på Grosvad och löparna sprang fem kilometer i tätorten, förbi Dunderbacken, Hårstorp, Storängen och tillbaks till Grosvadsområdet.

Snabbast av alla var 14-årige Olle Eriksson från Åby med tiden 21.36.

– Det trodde jag inte inför tävlingen, det är första loppet jag vinner, säger Olle Eriksson.

Familjen fortsatte att fira triumfer. Cirka en minut efter att Olle sprang i mål, passerade hans mamma Jenny Lindblom mållinjen och vann damklassen.

– Det hade jag inte räknat med. Jag tänkte ta det lugnt idag, säger Jenny Lindblom.

De berättar att de är en löparfamilj, som representerar Faik.

Vad tycker ni om att det anordnas ett lopp för att samla in pengar till diabetesforskning?

– Det är pengar som går till en bra sak, som kan hjälpa folk, säger Olle Eriksson.

– Allt som kan föra forskningen framåt är bra. Jag har själv jobbat med att hjälpa barn med diabetes, säger Jenny Lindblom.

Finspångsbon Linda Andersson är diabetiker och deltog i loppet.

– Jag fick diabetes 1987, när jag var tolv år, efter en hästolycka. Jag blev trampad i magen och bukspottkörtel, tolvfingertarm, mjälte och lever gick sönder och det utvecklade diabetes typ 1, säger Linda Andersson.

Hon har levt med diabetes i 32 år.

– Jag har misskött mig i alla år och var ofta trött, tjurig och orkade inget. Men den senaste tiden har jag skött mig och mår mycket bättre. Min dröm är att få komma ut till olika platser och prata om diabetes och hur mitt liv har varit, betonar Linda Andersson.

Åsa Rydhammars dotter har diabetes typ 1 och hennes mamma har diabetes typ 2. Åsa anordnade loppet som examensarbete på hennes utbildning.

– Det här är ett lopp för alla, i alla åldrar. Diabetesföreningen är på plats vid arrangemanget och förhoppningen är att fler ska få upp ögonen för diabetes. Att folk ska veta vad de ska göra om en diabetiker behöver hjälp. Jag ska göra en utvärdering efteråt, men förhoppningen är att Diabetesloppet kan bli en årlig tradition i Finspång, konstaterar Åsa Rydhammar.

Arrangör Åsa Rydhammar välkomnar löparna till premiären av Diabetesloppet.
Arrangör Åsa Rydhammar välkomnar löparna till premiären av Diabetesloppet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!