- Vargen verkar inte ha kommit tillbaka. Förmodligen är det samma varg som har setts i Tjällmotrakten i helgen, säger Jonas Karlsson.

Det var runt lunchtid i fredags som han upptäckte att flera får blivit rivna och också dödade. En varg hade under ett par dygn i princip haft hagen som sin privata festplats.

Fem får saknas än
Länsstyrelsens besiktningsman Lasse Larsson kunde på plats konstatera att det rörde sig om en vargattack och inget annat.

Artikelbild

| Med hjälp av bland annat tandavtrycken konstaterar Lasse Larsson att det rör sig om en vargattack. Foto: Mikael Grip

I nuläget är 14 får hittade döda eller avlivade på grund av sina skador.

Fem saknas fortfarande och har med största sannolikhet råkat ut för samma öde.

- Vi har haft varg här förut utan att det har hänt något. Jag har tio hektar hagmark med vargstängsel, men det blir för dyrt att hägna in alla hagar på det viset. Eftersom vi inte har några bofasta vargar här så får vi inga bidrag från länsstyrelsen, berättar Jonas Karlsson.

Speciell ersättning
I den stora hagen där attacken skedde kommer det inte att finnas några får i framtiden.

Artikelbild

- Nej, där ska jag ha mina nötkreatur i stället. Vargen verkar inte vara lika sugen på dem.

Djuren i hagen, några kilometer från Borggård i Hällestad socken, var av rasen gotländskt får. Jonas Karlsson värderar tackorna till ett par tusen kronor styck och lammen mellan 1 000-1 500 kronor.

Eftersom det är ställt utom allt tvivel att det rör sig om en varg som orsakat förödelsen så täcker länsstyrelsen förlusterna genom sin speciella ersättning för rovdjursrivna tamdjur.