Doggsen Center i skogen mellan Rejmyre och Simonstorp ser en tydlig koppling mellan låga priser på stora blandrashundar och minskat intresse för skötsel och omvårdnad. Anna Doggsen, ansvarig för djur- och rehabverksamheten på gården, pratar om att många hundar har blivit slit- och slängprylar och tuffhetsattribut.
– Varje vecka kommer det mellan fem och tio mejl från privatpersoner som inte längre klarar av sina hundar och vill ha hjälp av hitta nya hem åt dem. Att finna en ny familj till en liten ras är oftast inga problem. Men det är betydligt svårare att få tag i någon som vill ta hand om en stor rottweilerkorsning. Dels kräver hunden sin förare, dels är det få hundkunniga som vill ha den typen av krävande blandrashund som vuxen. Det blir bekymmer när vem som helst kan köpa en hundvalp för 1 000 kronor utan ett riktigt syfte, förklarar Anna.
Hon räknar upp flera hundraser (schäfer, dobermann, rottweiler, amstaff, pitbull) som korsas utan kontroll eller större eftertanke. Resultatet blir i många fall okontrollerbara maskiner när hunden blir två, tre år gammal.
– Det blir problem hemma och mot andra hundar när dominanta hundar tillåts leva ut sina aggressioner. Flertalet hanhundar är inte heller kastrerade. Den typen av bekymmer ser vi tyvärr även i andra länder. Av okunskap vet inte många människor vilken hundtyp de håller i kopplet. Problematiken kan bara lösas genom information och kunskap. Köp ingen hund utan att veta vad du ska använda den till, säger Janne Doggsen, huvudansvarig.
Annica Tunholm, djurhandläggare vid Norrköpingspolisen, förklarar att statistiken visar att det under 2013 (elva ärenden och 65 hundar) var färre ärenden att utreda jämfört med 2012 (17 ärenden och 20 hundar), men att antalet hundar i respektive ärenden blivit betydligt fler. Anmälningarna gäller djurskydd och bristande tillsyn.
– Vi pratar om ärenden där hundägaren har fem, sex hundar. I slutänden blir det naturligtvis svårt att hitta nya hem till alla. Doggsen Center gör ett jättejobb när man tränar och gör hundarna mer sociala. Det är förvånansvärt få hundar som avlivas. När så sker är det hundar som man inte vågar chansa med. Man litar helt enkelt inte på hunden. Vi ser alltid allvarligt på när hundar visar aggressivitet mot människor, säger hon.
0122-150 04