Flera har lämnat företaget efter varslet

Vallonbygdens vd Hans-Erik Olofsson är kritisk till omorganisationen. "Det kunde ha lösts på andra sätt", säger han.

Det kommunala fastighetsbolaget Vallonbygden har i och med en omorganisation tvingats varsla tre personer  om uppsägning.

Det kommunala fastighetsbolaget Vallonbygden har i och med en omorganisation tvingats varsla tre personer om uppsägning.

Foto: Mikael Grip

Finspångs kommun2019-10-11 15:30

I och med omorganisationen för Vallonbygden har det kommunala fastighetsbolaget tvingats varsla tre personer om uppsägning.

– Det handlar om arbetsbrist och rör tre personer på tjänstemannasidan. Egentligen skulle vi behövt varsla några även på kollektivsidan, men de hittade andra jobb innan det blev aktuellt med varsel, säger Vallonbygdens vd Hans-Erik Olofsson.

De tre som varslats har sex månaders uppsägningstid från och med 10 september.

– En av dem har redan hittat nytt jobb, vilket förstås är positivt.

Sammanlagt är nu Vallonbygden nedbantat till en personalstyrka på tio personer. 

– Förutom de som varslats om uppsägning och de som självmant bytt jobb, så har åtta personer gått över till kommunen. Nu måste vi rekrytera personal för att klara vårt uppdrag. Det rör sig om cirka åtta tjänster som ska anställas innan årsskiftet. Sedan tror jag inte vi blir fullt bemannade förrän nästa vår, förklarar Hans-Erik Olofsson.

Anledningen till minskningen av personal på Vallonbygden är att Finspångs kommun upptäckte att överenskommelsen med Vallonbygden stred mot LOU (lagen om offentlig upphandling). I mars i år togs det politiska beslutet att kommunen skulle ta över drift och underhåll av de fastigheter som Vallonbygden förvaltat. Kommunen beslutade då att starta en egen enhet för att själva sköta drift och dagligt underhåll. Vallonbygden blev av med skötseln av skolor, förvaltningshuset och vissa äldreboenden.

– Vallonbygden ska i den nya organisationen ta hand om och förvalta de fastigheter som vi äger, det vill säga de 1 960 hyreslägenheterna, klargör Hans-Erik Olofsson.

Blir det billigare att arbeta på det här sättet?

– Nej, inte i mina ögon. Det finns väl förhoppningar om det, men den här omorganisationen innebär att det vi gör blir dyrare. Det här med lagen om offentlig upphandling kunde man löst på lite andra sätt. Men sedan vill den kommunala ledningen ha en bättre styrning på de här sakerna, säger Hans-Erik Olofsson och fortsätter:

– Jag tycker det är synd att vi tappar det här uppdraget. Att vara en större organisation och ha mer resurser gör att vi blir mer attraktiva som arbetsgivare. Nu är beslutet taget så om ett halvår kan det bli bra ändå.

Hugo Andersson (C) är miljö- och samhällsbyggnadsråd.

– Nu har vi bestämt det här och vi har inte tittat på några andra alternativ. Grunden till det hela är att vi måste följa LOU, konstaterar han. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!