Föräldern: "Hon fick massor av sparkar"

En flicka på lågstadiet misshandlades av en klasskamrat. "Vi gör allt för att detta inte ska hända igen", säger Maria Samson, kommunikationschef i Finspångs kommun.

Finspångs kommun utreder misshandeln som inträffade på en lågstadieskola.

Finspångs kommun utreder misshandeln som inträffade på en lågstadieskola.

Foto: Magnus Johansson

Finspångs kommun2019-10-25 13:05

Det var vid lunchtid i onsdags som händelsen inträffade på en grundskola i Finspångs kommun. En flicka blev misshandlad av en pojke som hon är klasskamrat med. 

Misshandeln var så pass allvarlig att flickan fick föras med ambulans till sjukhus för vård.

– Hon fick massor av sparkar och slag mot bakhuvud, nacke och rygg. Hon har ständig huvudvärk efteråt. Blåmärken läker, men jag är rädd för att hon ska få något trauma av detta. Det är inte normalt att cykla till skolan och åka ambulans från skolan, säger flickans förälder.

Både flickan och pojken stannade hemma från skolan under torsdagen.

– Jag kan bekräfta att det har hänt, att vi utreder händelsen och att det är polisanmält. Huvudmannen har tagit beslut om att all media ska hänvisas till kommunens kommunikationschef, säger rektorn på den aktuella skolan.

Varför kan inte rektorn, som är ansvarig vid skolan, uttala sig?

– Rektorn behöver fokusera på att ge stöd till vårdnadshavare, elever och övriga anställda. I det här skedet är det viktigast att få lugn och ro i skolan, säger Maria Samson, kommunikations- och digitaliseringschef i Finspångs kommun.

Hur kan det här få inträffa och enligt uppgift har det hänt incidenter flera gånger tidigare?

– Vi har daglig kontakt med vårdnadshavarna till båda barnen. Vi håller på och utreder vad som hände, varför det hände och hur vi kan undvika att det händer i framtiden. Vi har satt in åtgärder i form av resurser och stöd och innan denna incident ska det ha varit lugnt en period på skolan, betonar Maria Samson.

Föräldrar påpekar att de har velat ha förändringar en längre period, men att inget har hänt?

– Självklart ska skolan vara en trygg miljö för alla. Vi jobbar mycket med att det ska vara tryggt på raster och på skolgården, där eleverna rör sig lite friare, säger Maria Samson.

Vad gör ni för att detta inte ska inträffa igen?

– Vi jobbar med en åtgärdsplan och ska införa fler rutiner. Vi har möten inbokade med berörda föräldrar. Vi ser jätteallvarligt på det här. Alla inblandade ska få all stöd och hjälp som de behöver. Det viktigaste är att vi gör allt för att det inte ska inträffa igen, konstaterar Maria Samson.

– Vi har fått in en polisanmälan med hög sekretessnivå. Det handlar om LUL, lagen om unga lagöverträdare, säger polisens presstalesperson Björn Öberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!