Björn Hellström startade, tillsammans med sina föräldrar, upp entreprenadverksamhet 1965 och köpte upp industrifastigheten 1987. 2002 grundades Hyttsjö Materialåtervinning och 2013 blev han ensam ägare.

Efter en lite kärvare tid omsättningsmässigt ser läget betydligt ljusare ut.

– Vi gör redan en hel del transporter och det kommer öka i år. Vi utför många arbeten åt kommunens företag, men även i exempelvis Norrköping, Linköping och Örebro. Dessutom har vi ett par nya avtal på gång, berättar Björn Hellström.

Artikelbild

| Transporter. Björn på väg in i kranbilen för ännu ett uppdrag.

Hyttsjö Materialåtervinning har helhetslösningar för restprodukter från industrin och är miljöcertifierade. All material sorteras. Miljöfarligt material och råmaterial tas om hand.

– Vi hämtar och tar emot alla typer av restprodukter, som till exempel batterier, elektronik, järnskrot, kabel, metaller, rivningar och farligt avfall, både från industrin och från privatpersoner. Jag brukar säga att vi bedriver en baklängesfabrik, nästan allt vi tar hand om återvinns.

Ljusfallshammarsföretaget sköter mycket transporter åt företag som Grytek, Lämneå bruk och Sonstorps Mekaniska. Arbetsuppdragen kan även vara diverse servicejobb hos industriföretag, som Siemens, Sapa och Gränges, samt att ta hand om driften av kraftstationen i Grytgöl. Det sistnämnda arbetet sker i form av service och underhåll och kräver daglig tillsyn.

– Vi gör många jobb där maskiner ska plockas ner och skrotas. I tisdags arbetade jag hela kvällen med att plocka ner en maskin på Siemens.

Artikelbild

| Fordon. Björn Hellström vid en lastmaskin. Företaget har ett stort antal fordon av olika slag.

Björn berättar att arbetsmomenten ofta sker i stegen – flyttning, packning, utskrotning.

– Företagen vill ofta frigöra verkstadsytor. Det har hänt att vi har packat och flyttat över 5 000 artiklar och plockat ner maskiner som väger 150 ton, säger Björn Hellström.

Artikelbild

| Kylmaskin. I verkstaden står massor av saker, bland annat en kylmaskin som ska plockas ner.

Personalstyrkan består i dagsläget av åtta anställda. Arbetslokalerna är totalt 3 500 kvadratmeter och utomhusområdet är hela 30 000 kvadratmeter.

Fordonsparken innefattar två lastväxlarbilar, en skåpbil, en kranbil, två lastväxlarsläp, en trailer, några truckar,två materialhanterare och en skrotsax.

Artikelbild

| Bilentusiast. Björn Hellström är en riktig bilentusiast. Hans svarta cadillac, årsmodell 1946, prisades av Rockabilly Cruisers Finspång i kategorin "Fränaste fordon" vid förra sommarens bilutställning i Bruksparken.

– Vi är helt fossilfria och driver alla våra fordon med hvo-diesel. Jag tror vi är ensamma i Finspångstrakten om att göra det. Vi är miljöcertifierade och vill dra vårt strå till stacken.

Björn uppskattar variationen i jobbvardagen.

– Det är roligt att jobba här. Man vet aldrig vad som händer under dagen. Vi jobbar med väldigt många olika saker. Det gäller att vara bred om man håller till på landsbygden.

Förra året omsatte Hyttsjö Materialåtervinning sex miljoner kronor. En siffra som väntas bli högre när 2018 summeras.

– Målet är att kunna utvecklas hela tiden. I återvinningsbranschen händer det något hela tiden, så det gäller att vara på tå, säger Björn Hellström.

Han är en riktig bilentusiast. Vid förra sommarens bilutställning i Bruksparken i Finspång, prisades han för sin svarta Cadillac av årsmodell 1946, i kategorin ”Fränaste fordon”.

– Jag har sju-åtta amerikanare hemma. Min äldsta bil är en Chevrolet från 1939. Den är körbar. Sista gången den var registrerad var i USA 1953, men jag fick fart på den. Av mina Amerikanare är det bara två som är körbara för tillfället. Det är min avkoppling att hålla på med bilarna. Det är en viss känsla att starta igång en V8 och dra iväg. Jag uppskattar hela bilkulturen. Det brukar bli 10–15 bilutställningar per år. Älvdalen och Bruksparken är jag med på varje sommar, betonar Björn Hellström.