– Det är en otrolig historia som finns här. Vi vill inte att glasen ska stå och damma år efter år och gömmas för allmänheten, säger Ronald Bengtsson, som från och med februari i år driver Reijmyre glasbruk tillsammans med Liselotte Bengtsson.

Det anrika glasbruket startades 1810 och producerade sina första glas två år senare. I den samling som paret Bengtsson skänker till Rejmyre hembygdsförening finns glas som är daterade ungefär 100 år tillbaka i tiden och framåt.

– Att glasen finns i det här rummet, beror på att glasblåsarna under årens lopp har sparat ett eller flera exemplar från olika serier. Sedan har de kunnat gå hit och titta hur olika glas ser ut och för att få inspiration. Det är mycket samlad kunskap i de här glasen. En riktig kulturskatt!, betonar Carl-David Söderback, arkivansvarig i Rejmyre hembygdsförening och sveper med ena handen över rummet.

Artikelbild

| Glasbruksägarna Ronald och Liselotte Bengtsson skänker en unik och dyrbar samling glas till Rejmyre hembygdsförening, här representerad av Carl-David Söderback.

Även dagens glasblåsare söker sig ibland till ”hemliga rummet” för att botanisera bland de 4 500 glasen.

– Bara för någon dag sedan var jag här med en glasblåsare som ville ha inspiration, berättar Ronald Bengtsson.

Nu skänker alltså glasbruket den unika samlingen, som är värd ett stort belopp, till den lokala hembygdsföreningen.

– Vi är hur tacksamma som helst över att någon vill ta sig an uppdraget att vårda de här glasen för framtiden. Det känns bra att glasen hamnar i trygga händer, säger Liselotte Bengtsson.

Artikelbild

| Det finns ungefär 4 500 glas i det ”hemliga rummet”.

– Det är en otrolig insats som vi inte har en chans att mäkta med själva. Det medföljer också ett ansvar att förvalta det här arvet, förklarar Ronald Bengtsson.

Tanken är inte att glasen ska färdas speciellt långt, däremot återstår ett digert arbete för entusiasterna i hembygdsföreningen.

Artikelbild

| Carl-David Söderback och Ronald Bengtsson beundrar några av glasen.

– Glas för glas ska förtecknas, fotas och digitaliseras. Varje glas har sin egen historia som vi ska undersöka och beskriva. När allting är klart hoppas vi kunna ha en lokal här i hantverksbyn där vi ska kunna visa glasen för allmänheten, säger Carl-David Söderback.

Hur lång tid tror du det tar innan den första allmänna visningen kan bli verklighet?
Artikelbild

| Rejmyre hembygdsförening ska nu starta ett digert arbete med att fota varje glas och ta reda på varje glas historia och dokumentera det digitalt.

– Svårt att säga. Men kanske om några år. Först och främst behöver vi en bra yta för att kunna arbeta med det här i lugn och ro. Vi har varit i kontakt med kommunen som ställt sig positiva till att ordna fram en lokal.

”Titta här och titta där!” Helt plötsligt har den glasintresserade trion helt förlorat sig i glasskatten. Om ett antal år kommer fler få chansen att göra samma sak.