Vid en genomgång av hur de olika distrikten röstat i kommunvalet är Socialdemokraterna fortfarande störst på de flesta platser. I områden som Storängen, Nyhem, Grosvad och Östermalm har partiet över 40 procentenheter.

Men partiet tappar väljare i samtliga av kommunens 17 distrikt. I exempelvis Rejmyre, Ljusfallshammar, Nyhem och Sonstorp är minskningen 12,9, 10,5, 9,4 och 9,2 procentenheter.

I distriktet Regna minskar S med nio procentenheter till 18,3, medan Sverigedemokraterna ökar med hela 15,1 procentenheter och är klart störst med 28,6 procentenheter.

Artikelbild

| Sverigedemokraterna ökar kraftigt i distriktet Regna. SDs Torgny Maurer tror att de boende i trakten känner sig lite bortglömda.

– Det är siffror som vi skulle vilja ha i hela Finspångs kommun. När jag var uppe med valsedlar och pratade med folk i trakten fick jag intrycket av att många kände sig bortglömda, att de tycker att det är ingen som bryr sig om dem, säger Torgny Maurer.

Han vet inte varför partiet har vuxit så starkt just i detta distrikt.

Men SD ökar markant även på mindre orter som exempelvis Rejmyre, Ljusfallshammar och Sonstorp.

– Jag har fått indikationer på att befolkningen känner sig lite bortglömda även på dessa platser.

Artikelbild

| I distriktet Regna ökar Sverigedemokraterna kraftigt.

Sverigedemokraterna ökar i alla distrikt, även i Finspångs tätort.

– Jag tror det har att göra med hur partiet utvecklas i hela riket. Det finns ett missnöje hos många människor, säger Torgny Maurer.

Artikelbild

| I distriktet Regna minskar S med nio procentenheter till 18,3, medan Sverigedemokraterna ökar med hela 15,1 procentenheter och är klart störst med 28,6 procentenheter.

Han har varit gruppledare för Sverigedemokraterna i Finspång i fyra år. Med 16,8 procent av rösterna, dubbleras antalet mandat i kommunfullmäktige, från fyra till åtta mandat.

– Som andra största parti måste de ta hänsyn till oss. Vi är öppna för att prata med alla partier. Jag har svårt att se skillnad på partierna i kommunfullmäktige. Det känns som det är vi Sverigedemokrater och att alla andra är ett enda stort parti. Sossarna har styrt i 90 år, jag ser hellre att allianspartierna styr i den här kommunen, betonar Torgny Maurer.

Socialdemokraterna i Finspång har klart flest väljare i 15 av distrikten.

Men ett annat undantag är Brenäs, där Moderaterna är störst, med 23 procentenheter.

Högst valdeltagande procentuellt sett hade Viggestorp, Grytgöl och Sonstorp med över 90 procent.

Det invånarmässigt största distriktet, Hårstorp 2 263 personer, hade 89,1 procents valdeltagande.

Lägst valdeltagande var det vid två av kommunens större distrikt: Storängen (74,1 procent) och Grosvad (79 procent).