– Filmen som vi spelar in nu, handlar om en duktig glasblåsare, Sara, så inspelningsplatsen kändes rätt naturlig, säger Fredrik Nielsen, location manager för produktionsbolaget Bavaria Fiction.

Hela Inga Lindströmserien, där nu den 84:e filmen är på gång, utspelar sig i nutid i Sverige. För att få till de rätta miljöerna åker produktionsbolaget runt och letar de perfekta platserna. För Reijmyre glasbruks vd Ulf Rosén behövdes inte särskilt mycket betänketid när frågan kom om glasbruken kunde förvandlas till en inspelningsplats under en vecka.

– Vi vet att filmerna har en otrolig genomslagskraft så min förhoppning är att vi får hit en massa tyska turister nästa sommar. Det här är rena rama turistreklamen för oss, säger han.

Artikelbild

| Fredrik Nielsen, location manger på Bavaria Fiction, har fullt upp under inspelningsdagarna i Reijmyre glasbruk.

Filmteamet på plats består av runt 35 personer. Fredrik Nielsen visar runt bland mängder av sladdar, kameror, mixerbord och skärmar. Och mitt i allt pågår tillverkningen i hyttan, precis som vanligt.

– Det är väl kanske det svåraste med att förlägga en inspelning på en plats där det pågår en verksamhet. Vi kan ju inte stanna upp tillverkningen under en vecka. Men jag tycker att det fungerat väldigt bra, berömmer Fredrik Nielsen.

Så blir det skarpt läge. Dags för tagning. Och mitt i bland de tyska skådespelarna tar så glasbrukets numera pensionerade glasblåsare Birger Karlsson plats.

– Jag spelar en förman, det är ingen stor roll men jag är med, säger han och ser lite nöjd ut.