Efter att ha dominerat i massor av år minskade Socialdemokraterna i Finspång med över sju procentenheter i kommunvalet. Det innebär att S, V och MP inte längre har majoritet i kommunen.

S har öppnat för att skapa samarbeten med allianspartierna för att bilda majoritet.

– Det är ett väldigt osäkert läge, både på riks- och kommunnivå. Vi vill avvakta det slutgiltiga resultatet. Men det vi kan se är att S gör ett riktigt katastrofval och tappar mycket i flera distrikt. I exempelvis Rejmyre tappar S hela 12–13 procentenheter. Både S och MP har tappat mandat till Sverigedemokraterna, säger Inge Jacobsson.

Artikelbild

| Centerpartiets Hugo Andersson understryker att de är öppna för att diskutera med alla partier utom SD.

Han betonar att partimedlemmarna ska träffas och diskutera det politiska läget.

– Det kommer bli förhandlingar framöver. Vi har åtta mandat och är i princip lika stora som SD i kommunen. Det är en ny situation i Finspång. Minst ett parti måste förflytta sig till Socialdemokraternas sida för att de ska kunna bilda majoritet, påpekar Inge Jacobsson.

Hugo Andersson, gruppledare för Centerpartiet i Finspång, hade förhoppningar på ett något bättre resultat i kommunvalet.

– Vi hade fyra mandat när det endast var två distrikt kvar att räkna, men tyvärr tappade vi till tre mandat, precis som vi hade förra valet. Det var synd för vi hade hoppats på en ökning till fyra mandat.

Han understryker att partiets medlemmar ska mötas för att prata om valutgången.

– Vi har sagt att vi är öppna för att prata med alla partier utom SD. Vi måste se till att hålla SD borta från inflytande. Jag har lite svårt att förstå att de fördubblade resultatet i Finspång, men det kan komma en baksmälla till nästa val, säger Hugo Andersson.

Han konstaterar att Centerpartiet gjort en bra valrörelse.

– Vi har gjort ett rejält lyft på riksnivå. Annie Lööf kanske toppade formen lite tidigt, till skillnad mot Kristdemokraternas Ebba Busch Thor, som kom starkt på slutet.

– Det ser ut att bli en riktigt röra om vilka som ska regera i landet.

Vad händer närmast för er del?

– Vi ska invänta det färdiga resultatet, sedan ska vi ha ett medlemsmöte och analysera valresultatet. Det är ingen panik eller brådska, utan vi ska fundera ut vad som är bästa lösningen, betonar Hugo Andersson.

Kristdemokraterna gick bra på riksnivå och klarade fyraprocentsspärren med god marginal.

– Det var fantastiskt roligt, vi är lite mållösa faktiskt. Men vi har varit ute och synts mer. Sedan har partiledaren Ebba Busch Thor gjort riktigt bra ifrån sig, hon har verkligen slagit igenom, säger Marie Johansson, gruppledare, Kristdemokraterna i Finspång.

I Finspång ligger partiet fortfarande kvar på två mandat.

– Vi har ökat, det är roligt. Men vi hade hoppats på att öka till tre mandat.

KD har inte tagit ställning till ett eventuellt samarbete med S.

– Det har aldrig hänt tidigare att Socialdemokraterna inte varit i majoritet i kommunen, så det är lite roligt. Vi får se vad som händer. Vi vill Finspångs bästa, att Finspång ska gå framåt, säger Marie Johansson.

Hon påpekar att det finns stora utmaningar i Finspångs kommun.

– Till exempel skola, omsorg och budgeten överlag, anser Marie Johansson.