Arrangemanget kan beskrivas som en lång, intressant och i högsta grad levande historiedag. Alla åldrar tycks vara representerade i lördags. Museiområdet sjuder av liv och talar man med de äldre förstår man att många minnen från ungdomen på landet väcks till liv en sådan här dag.

– Här finns ju nästan allt från förr, säger två äldre damer från Norrköping. Härligt med bonnköket, byken eller gårdens små pigor som stryker nytvättade kläder. Vi hör att det lockar fram många kommentarer och igenkännande leenden.

Vid tröskningen av årets havreskörd samlas många äldre herrar och flera förklarar med stor kunskap och inlevelse för sina barnbarn hur det var förr i tiden medan tändkulemotorernas dunkande ligger som taktfast musik över området.

Artikelbild

Huvudansvarig för dagen är Rune Johansson:

– Vi kan inte vara annat glada, säger han. Cirka 1 240 betalande trots stor konkurrens, bra väder och en publik som ger oss mycket beröm. Det är en trevlig känsla att se människor gå omkring, njuta av tillvaron och träffa bekanta, en riktig hemvändar- och nostalgidag.

Den yngre generationen lockas mest till bondgårdens alla djur. Att åka hölass efter en stor häst, rida, hoppa i halmen eller klappa grisarna är populärt. Och hönsen och ankorna behöver aldrig vara ensamma. Några mindre barn tittar storögda på Mulletrollet och vågar sig till slut fram och får var sin kram. Inne i museibyggnaden tilldrar sig utställningen av skinande, välputsade veteranmopeder mångas uppmärksamhet och nostalgiska kommentarer.

Klockan tolv tar ordförande Inge Palmkvist till orda från utescenen och presenterar Bengt Samuelsson från Tjällmo.

Artikelbild

– Det här är mina damer och herrar är mister Lantbruksmuseet, säger han.

Bengt, som nu är 85 år, har varit med och arbetat för museet från första början.

Artikelbild

– Han har lagt ner oerhört mycket arbete och pengar på det vi ser runt omkring oss. Han har dessutom, då museet hamnade i ekonomiska problem, mycket generöst lånat ut en större summa pengar. Från Lantbruksmuseets sida vill vi hedra Bengt med en träskulptur av honom. Skulpturen är tillverkad av Stefan Karlsson som format den med sin motorsåg.

En barnfamilj från Finspång tycker att det har varit en riktig upplevelsedag till en mycket rimlig kostnad.

– Barnen har varit i farten hela dagen och lär somna ovaggade i kväll.