Kärleken varar hos Marianne och Roland

1969 gifte sig Marianne och Roland Nilsson-Sköld. De har nu varit gifta i 50 år och ser tillbaka på livet med glädje.

Marianne och Roland firade i år sin 50-åriga bröllopsdag. De gifte sig 22 mars 1969.

Marianne och Roland firade i år sin 50-åriga bröllopsdag. De gifte sig 22 mars 1969.

Foto: Linnéa Hellqvist

Finspångs kommun2019-10-16 15:00

Det hela började den 12 augusti 1964 med en Volvo PV. Roland Nilsson-Sköld hade fått reda på att den nyinflyttade Marianne i samma trappuppgång gillade att åka bil och bjöd med henne ut på en tur.

– Sen gick det några veckor, det var mer vänskapligt till en början, men sen gick det över till ett tycke för oss båda. Det föll sig bara så att det blev vi, beskriver Roland Nilsson-Sköld sin första tid med sin blivande fru Marianne Nilsson-Sköld.

Som 18-åring flyttade Marianne i augusti 1964 från Finland till Sverige med sina föräldrar. Samma månad träffade hon Roland. Ett år senare, 1965, flyttade de ihop.

– Vi trodde aldrig att vi skulle vara tillsammans så länge som vi har varit, säger Marianne.

Genom åren har de varit med om mycket tillsammans. De har flyttat runt på flera platser i Finspång och ett tag bosatte de sig i Roland hemtrakter i Norrland. Det hela slutade med att de 1978 återvände till Finspång, till samma lägenhet som de sitter i än i dag.

– Nu har vi stationerat oss här. Nu får dem bära ut oss i fötterna om det ska vara så, säger Roland och skrattar.

Genom sina 55 år tillsammans har det inte alltid varit en dans på rosor. Paret minns tillbaka till 1976, då Roland fick hjärnhinneinflammation och var nära på att gå bort.

– Jag minns att jag stod vid sängen med svärmor och sa "nu ska jag åka hem till barnen", då började Rolands tårar att rinna, fast att han var medvetslös, säger Marianne.

– Jag kände ingenting, jag var helt borta, det var lite knepigt. Men jag kom igen ganska fort tack vare envishet, säger Roland och fäller en tår.

Den 22 mars 1969 gifte sig paret och i år firade man guldbröllop.

– Hur har man stått ut? skrattar och säger Marianne.

– Vi har haft det kul, mycket kul genom åren som gått. Jag brukar reta Marianne och säga att det var mer eller mindre hon som stötte på mig än jag som stötte henne, så om hon tycker att hon har valt fel så får hon skylla sig själv, skämtar Roland.

Har ni något kärlekstips?

– Det är svårt att ge tips om kärlek. Det måste man själv komma underfund med, säger Roland.

Marianne är i dag 74 år och Roland är 76. När de tänker tillbaka på sitt liv så pratar de mycket om sin familj. Själva fick de tre barn – två döttrar och en son – och i dag har de också nio barnbarn och sju barnbarnsbarn.

– Förr samlades vi tillsammans på jularna, men nu går det inte för det är för mycket folk, skrattar Marianne.

Hemma har paret två inramade kort från sin bröllopsdag.
Hemma har paret två inramade kort från sin bröllopsdag.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!