Det är två rätt trötta entusiaster som tidningen möter på Grosvads parkeringsplats. Natten har tillbringats i ett vindskydd i Motala och nu är det frukost från bagageluckan som gäller.

– Vi måste hålla ned kostnaderna så mycket det går. Hittills har det löst sig, förklarar Oskar som lämnat ett jobb i Oslo för att göra den här resan tillsammans med kompisen Philip.

De båda 20-åringarna har i skrivande stund avverkat 205 av 290 kommuner.

Artikelbild

| Skylt. En bit in i skogen finns den här skylten som berättar om en del av spåren i Grosvadsområdet.

– Syftet är att upptäcka Sverige, själva bli bättre löpare och till slut skriva en bok om vår upplevelse, berättar Philip som är idégivare till hela projektet.

Hur ska boken utformas?

– Den ska bli en guide, där vi förklarar hur spåren ser ut utefter olika kriterier. Varken på hemsidan eller i boken har vi någon ambition att försöka rangordna motionsspåren, istället vill vi belysa bredden av alla de fantastiska motionsspår som finns i vårt land. Vi vill skriva om dem på ett sätt som lockar läsarna till att både hitta ut till nya härliga spår och uppskatta sina lokala spår ännu mer, det finns många fina spår som är helt gratis att använda. Stommen i boken kommer att bestå av bedömningar och beskrivningar av de olika motionsspåren, säger Oskar och tar en tugga från den nyöppnade konservburken.

Att besöka alla de tusentals motionsspår som finns i Sverige är förstås inte möjligt.

– Nej, På olika sätt har vi fått tips från varje kommun på deras bästa motionsspår, säger Philip.

Den här morgonen är det alltså dags för terrängspåren på Grosvadsområdet i Finspång.

– Men var är spåren? Hur ska man hitta till början? undrar Oskar och tittar ut mot friidrottsbanorna.

Det börjar inte speciellt bra för Finspång. Vi lyckas inte hitta några informationstavlor om vilka motionsspår som finns eller var de börjar.

– Tur att du är med och visar vägen. Bara att förklara hur man hittar till spåren skulle ta upp en sida i boken, säger Oskar och skrattar.

En bra bit in i skogen finns det en skylt som berättar om olika spår och hur långa de är. Några hundra meter längre fram finns det ytterligare en skylt med information om andra spår. Philip ger sig iväg på tiokilometersspåret.

– Vi turas om. Idag springer han och jag fotar och dokumenterar, förklarar Oskar.

Naturupplevelse, tuffhet, tillgänglighet, anläggning, omfattning, historia samt föreningsliv och-aktivitet är grundpelarna i bedömningen.

– Det kan handla om dusch och-omklädningsrum, hur bra uppmärkta spåren är med mera. En annan aspekt är motionsspårens tillgänglighet och i vilken mån rörelsehindrade kan njuta av det, berättar Oskar.

Philip kommer tillbaka efter sin runda och är betydligt mer positiv än innan start.

– Ett fantastiskt bra spår och väl uppmärkt. Men kommunen skulle behöva jobba lite på att synliggöra att det finns. Det skulle de vinna på, sammanfattar Philip innan det är dags att bege sig till nästa motionsspår som blev någonstans i Kolmården.

I slutet av september är de i mål.

– Sedan har vi säkert ett halvårsjobb framför oss för att sammanställa allt material. Målet är att få ut boken till julhandeln 2017, säger Oskar med ett leende.