Det var vid 7.30-tiden på tisdagsmorgonen som en privatperson var på soptippen i Finspång. När han skulle slänga skräp upptäckte han tre kattungar i en skokartong, som någon hade dumpat.

– Som tur var kan inte katterna legat så länge på soptippen. Det var fyra-fem minusgrader under natten. Djuren hade inte överlevt länge, påpekar Hanna Björk.

Kattvännen Marianne Dahlberg kontaktades och hon vände sig till Hanna Björk på Föreningen 9Liv.

Artikelbild

| Diskuterar. Kattvännerna Hanna Björk, Lovisa Magnusson och Marianne Dahlberg var alla inblandade när de tre kattungarna skulle tas om hand.

– Kattungarna fördes till ett stödhem i Linköping och enligt de senaste rapporterna mår alla bra. Nästa steg blir att hitta en katthona som vill ta emot dem, säger Hanna Björk.

Hon är mycket upprörd över det hjärtlösa beteendet, men konstaterar att det är ett jätteproblem.

– Katter har så fruktansvärt låg status. Kattungar slås ihjäl eller dumpas. En vuxen katt som dumpas klarar sig ofta ganska bra, men såna här djur, som i det här fallet bara är cirka 14 dagar är totalt försvarslösa.

Föreningen 9Liv bildades 2009 av ett gäng kattvänner. Mottot är att arbeta mer aktivt med ”hittekatter” som kan vara skygga, för att djuren ska bli sociala och trygga. Vikten av att hitta rätt stödhem för katterna lyfts fram.

Artikelbild

| Kattungar. Tre kattungar hade dumpats på soptippen, men upptäcktes i sista stund och kunde räddas.

– Vår filosofi är att alla katter har samma värde och katter i direkt nöd hjälper vi. Vi får inga kommunala bidrag utan sköter allt jobb ideellt med kattkolonier, skygga katter och omplaceringar, säger Hanna Björk.

Kattkolonier är ett växande problem på grund av att många inte kastrerar sina djur.

Artikelbild

| En av de tre kattungarna som räddades.

– I Finspång finns det en jättekoloni med hemlösa katter mellan Skutenbron och Vibergaområdet. Många kolonikatter bär på sjukdomar. Det finns hur många förvildade katter som helst. Jag vet att kommunjägare skjuter av beståndet.

Uppskattningsvis finns det mellan 100 000 och 150 000 hemlösa katter i landet.

Artikelbild

| Kattungar. De små kattungarna kunde tas om hand och få hjälp.

– Vi vill att fler ska få upp ögonen för vår verksamhet. Istället för att dumpa eller avliva katter är det bättre att ta kontakt med oss, så ser vi till att djuren tas om hand, betonar Hanna Björk.

Föreningen 9Livs mål är att hitta en lokal för att starta upp katthem, där i första hand ”hittekatter” tas om hand. Dessutom omplaceringskatter samt inackorderingar, så att kattägarna har ett tryggt ställe att lämna sina djur till, när de till exempel är bortresta eller drabbats av sjukdom.