– Det är vi jätteintresserade av, även om det inte finns några konkreta planer ännu, säger Karin Nilsen, HR-konsult på Finspångs kommun.

Kommunen har i ett möte med Byrån mot diskriminering i Östergötland lyft frågan att anordna Pride i Finspång .

– Idén låter riktigt spännande och går helt i linje med vårt avtal med kommunen. Utifrån avtalet ska Byrån verka för mångfald och skapa mötesplatser mellan människor av olika bakgrund samt motverka diskriminering oavsett om den beror på etnicitet, religion, kön, funktionsnedsättning, ålder, sexuell läggning eller könsidentitet och uttryck, förklarar Anja Persson, informatör på Byrån mot diskriminering i Östergötland.

Artikelbild

| Finspång Pride. Anja Persson, informatör på Byrån mot diskriminering i Östergötland, hjälper gärna kommunen med ett Finspång pride 2016.

Pride-festivaler finns det sedan förut i Sverige, där den i Stockholm är den största och mest kända. Även Norrköping har sin Pride-festival.

– Att starta en Pride-festival i Finspång gör att de som är intresserade inte behöver åka någon annanstans för att ge uttryck för HBTQ-kulturen och alla likas värde. Ett bra sätt att arbeta med normer och sexuell läggning, könsidentitet- och uttryck på plats och verka för upplysning och kunskapsspridning för allmänheten, säger Anja Persson.

Finns det några erfarenheter från Pride-festivaler på mindre orter?

–  Vad jag känner till har Pride arrangerats på en del mindre orter. Bland annat kommer ett Boxholm Pride att arrangeras senare i mars i år.

Charlie Holmstedt är en av förgrundsfigurerna till Norrköping Pride.

– Att starta en Pride-festival i Finspång tycker jag låter som en kanonidé. Det man kan tänka på som ny arrangör är att försöka hålla det hela levande hela året så att allting inte bara blir knutet till en viss dag, säger han.

Hur gör ni i Norrköping för att åstadkomma detta?

– Vi arrangerar hela tiden små event och har cafékvällar och mycket annat som händer.

Varför är det viktigt med Pride?

– Min personliga åsikt är att en Pride-festival inkluderar alla oavsett till exempel sexuell läggning. Det är en manifestation för att visa på olikheter och att det är okej med olikheter.

Kan det vara svårare för folk att öppet visa sin läggning och vara med i en Pride-festival i en mindre kommun som Finspång?

– Visst kan det vara så. Men det kan lika gärna vara så att det kan ge en person en knuff att leva det liv som den egentligen vill leva och så att säga komma ut ur garderoben, förklarar Charlie Holmstedt.

Kommunens största företag, Siemens Industrial Turbomachinery AB, ser också positivt på ett Finspång Pride.

– Det är viktiga frågor som vi arbetar med hela tiden. Självklart låter det intressant och vi skulle mycket väl kunna vara en part i ett sådant event, säger Mats Rosander, informationsdirektör på Siemens i Finspång.