Tack vare det höga deltagandet i Hour of Code intog Finspångs kommun förstaplatsen av alla Sveriges 290 kommuner på kodkartan.

I stort sett samtliga förskolor och grundskolor deltog i evenemanget med en timmes programmering och kodning på schemat.

Nu har arbetet med årets Hour of Code inletts. Finspång siktar på att vara kvar i toppen.

– Vår förhoppning är att fortsätta vara i topp. Programmering har blivit en del av läroplanen. Det är ett gemensamt intresse, både från vår sida centralt och ute på enheterna, att satsa på detta. Det är en kul och givande grej, betonar Maria Grönfors Bardun.

Hour of Code är världens största utbildningsevenemang som genomförs i december varje år över hela världen.

Utbildningen är utformad för att avmystifiera kod och visa att vem som helst kan lära sig grunderna.

Enligt forskning kan barn förstå programmeringsprinciper innan de ens kan läsa eller skriva. I själva verket är deras hjärnor mer mottagliga för datorspråk vid ung ålder, precis som för främmande språk.

– Det handlar om så många olika saker som barnen förbättrar, till exempel logiskt tänkande, problemlösning och att argumentera. Vi försöker fånga upp vad de behöver för hjälp på skolor och förskolor.

En utmaning är att arbeta fram nya spännande uppgifter, så att eleverna inte upplever att de får göra samma sak som förra året.

Programmeringsutbildningen handlar dessutom om vad som går att göra analogt.

– Det kan vara att styra sin kompis i dans. Det gäller att bidra med olika infallsvinklar om vad programmering är. Barnen får in det rätta tänkandet redan i unga år, konstaterar Maria Grönfors Bardun.

Hour of Code är en global rörelse som når tiotals miljoner elever i över 180 länder. Vem som helst kan arrangera Hour of Code var som helst. Det finns entimmesövningar på över 45 språk.

Sedan 2016 är Edvira internationell partner för Sverige och hjälper kommuner att komma igång med programmering.

Det är Edvira som presenterar resultatet bland Sveriges kommuner via Kodkartan.

Sverige ligger bland de 20 bästa i världen sett till andel evenemang per capita. Det innebär att resultaten även ur ett internationellt perspektiv är på en väldigt hög nivå.