Det lilla Lotorpsföretaget växer och målet är nu fler körningar på hemmaplan, framför allt kommer Per Åkeborg att köra kyrkbuss genom Finspång på söndagarna. På gårdsplanen har den stora turistbussen av märket Volvo Vanhool nu fått sällskap av en ny kinestillverkad buss (Yutong) med plats för ett 30-tal passagerare. Busstillverkaren är världens största med en årsproduktion på närmare 60 000 stora bussar, midibussar och småbussar. Åkeborgs buss har nu testkörts på Island och nya vinterdäck är beställda.

– Den nya bussen är mer smidig på småvägarna, särskilt när det blir halt i vinter. Backen upp mot Risinge kyrka är inte rolig när det fryser på, säger Per Åkeborg och ler.

NT bjöds på en liten specialvisning av bussen när Tomas Svensson, vd Yutong Eurobus Scandinavia, kom till Finspång i torsdags för att överlämna fordonet till Per Åkeborg.

– Vi tror på företagsidén. Bussarna är byggda utifrån europeisk standard vilket marknaden kräver. Det betyder amerikansk motor, tysk transmission, isolerglas och Webasto-värmare. Vi för dagligen diskussioner med bussbolag och åkare. Idag är det kostnaden per kilometer som räknas, berättar Tomas Svensson under demonstrationen.