– Vi är jättenöjda. Det är inte fullsatt, men de som är här uppskattar vår satsning. Det har vi fått höra hela kvällen, berättar Patrik Persson, en av initiativtagarna till det hårdrockande konceptet.

Han räknade med cirka 250 gäster när natten skulle summeras.

De första banden ut i Kulturhusets nedervåning med namnet Galaxen är Night från Linköping och Bloodbound från Bollnäs. Night beskrivs i facktidningar som ett av de stora svenska heavy metal-hoppen och har till exempel med sig en lyckad spelning från Bråvalla 2013 i bagaget. Och visst gungar det skönt, med både influenser från 1970-talet-och början av 1980-talet. Själv säger gitarristen Sammy Ouirra Pettersson att de inspireras av band som Judas Priest och Saxon. Att spelningen tar slut lite för snabbt och att man vill höra mer brukar vara ett gott betyg.

Artikelbild

| Leende arrangörer. Nöjda arrangörer i form av Olof Wikström, Patrik Persson, Daniel Persson och Jennifer Thorsell.

Kvällens huvudakt är Bloodbound, som stämplar in i kategorin power metal. Sångaren Patrik Johansson är bördig från Finspång och meddelar en bit in i konserten att han känner sig nervös över att spela på hemmaplan inför så många gamla kompisar. Det är dock inget som syns på scenen.

Den karisamatiske sångaren med de kolsvarta ögonen och hornen i pannan äger både scenen och publiken. Deras största hit är nog "In the name of metal" som driver med det mesta inom genren. Fansen sjunger med för fulla halsar. En annan låt som känns igen är "Moria". Publiken gillar vad de hör och ser och premiären av rockklubben Plektrum är avklarad framåt småtimmarna. I mars är det dags igen då Entombed A.D, Facebreaker och Biktfader ska sätta fart på Plektrum.