Lydnadslandslaget valde att förlägga träningslägret på Tomtavallen i Igelfors i helgen.

– Våra landslagsuttagna kommer från Åre i norr till Skåne i söder, därför ville vi vara i Mellansverige. Eftersom VM i Tjeckien ska avgöras på en fotbollsplan ville vi ha liknande förutsättningar. Det är perfekt ordnat här med boende på gamla bruket och mat, säger Martha Landin, landslagsledare för lydnadslandslaget.

Under helgen tränade landslaget, som består av sex ordinarie förare och två reserver, många olika moment och övningar med sina hundar på fotbollsplanerna i Igelfors.

Artikelbild

| Landslagsledaren Martha Landin ger betyg till förarna och deras hundar efter en av övningarna.

– Vi tränar mycket detaljer, för det är det som avgör. Viktigaste egenskaperna för föraren är precision, detaljer, tålamod och mycket träning, påpekar Martha Landin.

Maria Brandel är en av de mest erfarna landslagsförarna. Hon har varit med i landslaget i elva år och har lika många VM på meritlistan.

– VM avgörs varje år och jag har varit med elva gånger. 2010 tog vi lag-guld med Sverige och individuellt har jag en femteplats som bäst, 2008, berättar Maria Brandel.

Nästan alla i svenska landslaget tävlar med border colliehundar.

Artikelbild

| Mycket handlar om detaljer och precision för att bli duktig i sporten.

– Det är små och lätta hundar som rör sig bra. Den här gången tävlar jag med min systers hund, säger Maria Brandel.

Hon påpekar vikten av att hundarna ska tycka att det är kul.

Artikelbild

| Maria Brandel har varit med i landslaget i elva år och har lika många VM på meritlistan. 2010 tog hon lag-guld med Sverige i VM.

– Att ha hund är en livsstil och dessutom tycker jag om att vara ute i naturen.

Hur tror du att det går i VM?

Artikelbild

| Landslagsledaren Martha Landin tycker att Tomtavallen i Igelfors är ett ypperligt ställe att ha träningsläger på inför VM.

– Vi har en jättebra chans med laget. Det är det starkaste lag vi haft på många år. Det är roligt med alla internationella kontakter. Jag har varit i ett 20-tal länder tack vare hundutbytet, konstaterar Maria Brandel.

Under träningslägret försökte utövarna hjälpa varandra med att se vilka områden som behöver förbättras inför världsmästerskapet i början av juli.

– I VM blir det kval i två dagar, sedan går de 20 bästa till final. Alla tävlar ett individuellt program som även räknas ihop i lagsammanställningen, säger Martha Landin.

Fotgående och apportering var exempel på övningar som detaljslipades på Tomtavallen.

– Vi vann Nordiska mästerskapen och tog silver individuellt. VM är förstås större, men vi tror att det kommer gå bra. Vi har en bra blandning i vårt lag, dels några nya, men även några rutinerade förare som har varit med i många år, konstaterar Martha Landin.