– Ja, det är angenäma problem vi har. Det löser sig säkert, även om jag inte vet riktigt hur det ska gå till just nu. Vi får fundera ut något, säger Jesper Forsberg, ordförande i Faik Bandy inför premiären nu på tisdag.

Skridskotisdag är ett samarbete där förutom Faik Bandy, även Coop Finspång, Sisu Idrottsutbildarna och lärlingsprogrammet på Bergska gymnasiet finns med som viktiga aktörer. I pengar räknar Jesper Forsberg att det rör sig om en satsning från Coop och Sisu i storleksordningen 90 000 kronor.

– Vi vill förstås bidra till att aktivera barn på vintertid, samtidigt som vi vill att det ska hända mycket på den isyta vi förfogar över. Barn mår bättre på alla sätt av att röra på sig och det vill vi jobba för. Det finns en modell i Motala som heter skridskofrita som vi sneglade på och tog inspiration av, fortsätter han.

Thomas Lundh, är vd för Coop i Finspång, som bidrar med pengar från kooperativets etiska fond.

– Det är första gången vi betalar ut från fonden, vilket är riktigt roligt. Coop är för medlemmar och ska bidra till samhället och betala tillbaka till sina medlemmar. Det är hela grundtanken som vi arbetar och lever efter, säger han.

Skridskotisdagarna ska genomföras elva gånger och är helt gratis. Målgruppen är barn som går i förskoleklass upp till sjätteklass, alltså från sex till tolv år. Barnen hämtas med buss från sin skola för vidare transport till Arena Grosvad. Där bjuds förutom på skridskoåkning och bandykul även på mellanmål. Förutom lek så kommer även skridskoåkning på sjöar och hur det ska gå till på ett säkert sätt att läras ut.

– Bussen är helt frivillig men finns till hands för de som behöver och vill. Det går lika bra att gå eller cykla hit, upplyser Jesper Forsberg som ser något svettig ut med tanke på den respons som skridskotisdagarna verkar få.

Elever från lärlingsprogrammet kommer att servera mellanmål, hjälpa till med utrustningen och leda aktiviteterna.

Över 200 barn är redan anmälda innan den största skolan har kommit in med sina anmälningar.

– Det är helt galet vilket genomslag det här har fått, vilket förstås är roligt. Men det blir en utmaning att ta emot alla, säger Jesper Forsberg och skrattar.

Förutom skridskotisdagarna kommer det under december också att arrangeras ett skridskodisco.

Ett syfte med satsningen är att fylla på med fler barn i Faik Bandys egna lag.

– Visst vore det roligt om det skulle bli så. Men det är inte huvudsyftet. Det viktiga är att få barn intresserade av att vara ute och idrotta och vara med i ett socialt sammanhang, poängterar Jesper Forsberg.