Här är knepen för att undvika orm på tomten

När Eddie Kirvesniemi, Grytgöl, plockar huggorm och snok för undervisningssyfte är det vår. NT följde med honom i skogen.

Finspång/Norrköping2015-04-12 02:00

NT hängde med på en kilometer lång sträcka i klassiska ormmarker bland stenrösen, dikeskanter, rötter, gömslen och gamla löv. Det blev bingo direkt. Eddie pekade med lätthet ut ett 30-tal huggormar och snokar i den ljumma vårsolen. Det han såg i omgivningarna antecknades och rapporterades senare in till Artportalen som lyder under länsstyrelsen.

– Som mest har jag sett ett 70-tal ormar under en tur. Jag har varit hemma hos folk som aldrig sett en orm på tomten och jag hittar en inom fem minuter, berättar Eddie stolt.

Han fick i slutet av mars klartecken från länsstyrelsens natur­vårdsenhet att ”låna” fem ormar, tre huggormar och två snokar, från skogen. Målsättningen är att visa ormarna i pedagogiskt syfte under Tropikföreningen Albas utställning på Borgen i Norrköping i helgen. Eddie kommer då att berätta om skillnaderna mellan arterna och förklara hur man motverkar att ormar blir kvar på tomten. En annan aspekt är att väcka intresse om djuren hos allmänheten och motverka till att ormar avlivas av okunskap. Efter utställningen ska ormarna omedelbart släppas fria på fångstplatserna, skriver Naturvårdsenheten i beslutet.

– En förklaring till att vi ser så pass många svarta huggormar just här är att färgen gör att ormarna snabbt blir varma i solen. Jag har även upptäckt silvergrå varianter här i trakten. Skälet till att vi fångar ormarna så här nära utställningen är för att undvika att stressa dem.

Enligt Eddie Kirvesniemi är det ganska enkelt att undvika att få bekymmer med ormar på villatomten. Håll gräset kort, ta bort rishögar, vedtravar och städa undan tegelpannorna från backen. Ormar gillar gömställen och där det finns små skrymslen finns det också mat. Försvåra för huggormar och snokar och de byter snabbt till bättre, födorikare ställen.

Är det inte bara att flytta problemen till grannen?

– Jo, men då vill ju uppenbarligen han eller hon ha orm på tomten. Ormen kommer inte hem till dig utan anledning. Den finns där för att den trivs.

Ett tränat öga ser garanterat mer än gemene man i skogen. Det gäller att fokusera blicken.

– Jag vet ett skogsområde utanför Östermalm i Finspång där det kryllar av orm så här års.

Ormar i Sverige

Huggormen är Sveriges vanligaste och enda giftiga orm. Blir 90 cm lång.

Snoken (120 cm) lever av fiskar, grodor och paddor. Äggläggare.

Hasselsnoken (70 cm) finns bara i södra Sverige, äter sorkar, insekter, ödlor och andra ormar — även huggormar.

Från år 2000 är alla grod- och kräldjur i Sverige fridlysta.

Källa: Djurskyddsföreningen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om